Antoinette van de Water geeft strijd om olifant niet op

Algemeen
Antoinette van de Water is erg blij met de cheque van 2000 euro voor haar stichting Bring The Elephant Home en kan zich op deze manier nog meer inzetten om de leefomstandigheden van bedreigde olifanten in Zuid-Afrika te verbeteren.
Antoinette van de Water is erg blij met de cheque van 2000 euro voor haar stichting Bring The Elephant Home en kan zich op deze manier nog meer inzetten om de leefomstandigheden van bedreigde olifanten in Zuid-Afrika te verbeteren. (Foto: BTEH)

De Vlaardingse Antoinette van de Water was erg blij met de cheque van tweeduizend euro die zij kreeg aangeboden door de Lionsclub Maassluis, na de organisatie van een golftoernooi. Het geld is bestemd voor de door haar opgerichte stichting Bring The Elephant Home. De Vlaardingse werkt al vele jaren in Zuid-Afrika om conflicten op te lossen tussen olifanten en mensen.

DOOR PETER SPEK

Onder het motto Lions helpen, gingen de leden van de club uit Maassluis aan het werk om een steentje bij te dragen aan de inspanningen van de Vlaardingse, die bij toeval in aanraking kwam met olifanten en de vaak erbarmelijke leefomstandigheden waarin zij verkeerden en dan vooral in derde wereld landen. “In 2002 werd ik vrijwilliger in het Elephant Nature Park, een opvang voor mishandelde olifanten in Noord-Thailand. Op weg daarheen stond ik de eerste avond, midden in Bangkok, oog in oog met een jonge olifant, zijn lichaam vol wonden. Zijn begeleider vroeg geld aan toeristen om hem te eten te kunnen geven. Mijn motivatie om de overlevingskans van olifanten te vergroten kreeg onuitroeibare wortels en leidde tot de oprichting van de stichting Bring The Elephant Home”, blikt Antoinette van de Water nog even terug naar het moment, dat zij gegrepen werd door het lot van deze dieren.

Straatolifant

Na een fondsenwerfactie in Vlaardingen en andere delen in Nederland, kon Bring The Elephant Home twee olifanten kopen. “Zij werkten als straatolifant en zaten onder de wonden opgelopen door de hardhandige training om in de toeristenindustrie kunstjes te kunnen vertonen, zoals mondharmonica spelen. Zij werden overgebracht naar het Elephant Nature Park in Noord-Thailand. Vele olifanten volgden. Hoe meer ik leerde over olifanten, hoe meer ik me realiseerde dat het redden van individuele dieren niet de oplossing is voor hun voortbestaan.

Ik ben blij met dit bedrag om nog meer olifanten te kunnen beschermen

Willen olifanten een kans hebben om buiten dierentuinen en gevangenschap te overleven, dan moeten wij hun natuurlijke leefomgeving beschermen en uitbreiden”, zegt Antoinette van de Water vol overtuiging.

“In de loop van de jaren heeft mijn stichting de focus dan ook verlegd. Er is kennis opgebouwd over herbebossing. Inmiddels hebben wij meer dan 700 duizend bomen geplant in Thailand, Cambodja en Borneo. Wij herstellen ecosystemen door herbebossing met oog voor biodiversiteit, watersystemen en bodemkwaliteit.”

Passie

Waarom die passie van Antoinette van de Water voor de olifanten. “Deze dieren worden met uitsterven bedreigd. Hun leefgebied verdwijnt in een alarmerend tempo, door toedoen van mensen. Olifanten moeten daarom buiten beschermde gebieden op zoek naar voedsel en water. Zo ontstaan er meer en meer conflicten tussen olifanten en mensen. Als de olifant verdwijnt, verliezen wij een prachtige diersoort, die zo cruciaal is voor onze natuur en ecosysteem, daarom ben ik blij met dit bedrag om nog meer werk en studie te verrichten om de olifanten te beschermen.”