Een historisch plaatje. Alle zestien aandeelhouders met familie nog een keer bijeen aan de Industrieweg, op de plaats waar de machinefabriek Fontijne uitgroeide tot een internationaal bedrijf.
Een historisch plaatje. Alle zestien aandeelhouders met familie nog een keer bijeen aan de Industrieweg, op de plaats waar de machinefabriek Fontijne uitgroeide tot een internationaal bedrijf. (Foto: Janna Spek)

‘Zoals bij veel familiebedrijven, stokte bij Fontijne bij de vierde generatie de bedrijfsopvolging’

Algemeen

Met een feestelijke borrel namen de zestien aandeelhouders, allemaal familieleden van elkaar, met hun aanhang, afgelopen vrijdagmiddag definitief afscheid van het familiebedrijf Fontijne Beheer BV aan de Industrieweg. Werd vlak voor het honderdjarig bestaan in 2008 de fabriek Fontijne Grotnes verkocht, eind vorig jaar werden ook de bedrijfspanden van de hand gedaan.

DOOR PETER SPEK

“Na 112 jaar is het einde in zicht van ons mooie familiebedrijf en dat feit wilden wij als familie niet ongemerkt voorbij laten gaan”, zegt Marjolein Fontijne, die in 2015 als oudste achterkleindochter haar vader André Fontijne opvolgde als beheerder van de bedrijfspanden aan de Industrieweg. “Een tijdperk als een echt Vlaardings familiebedrijf wordt hiermee afgesloten, maar ik ben blij dat de panden in handen zijn gekomen van ook een familiebedrijf. De gebroeders Van Adrighem, bekend van de verhuur van kranen, die ook al een deel hebben overgenomen van het voormalige Unileverterrein, zijn de eigenaar geworden.”

Veel oud-werknemers van Fontijne kwamen afgelopen vrijdagmiddag nog even een kijkje nemen om nog wat historie op te snuiven en herinneringen op te halen. “Fontijne is voor ons altijd een uitstekende werkgever geweest”, zegt Dick van Oosten, die veertig jaar aan de Industrieweg heeft gewerkt.

Groot aanzien

“Internationaal stonden wij met ons gespecialiseerd machinewerk aan de top. Wij hadden een groot aanzien en uit binnen- en buitenland kregen wij orders.” Het familiebedrijf zorgde voor veel werkgelegenheid in Vlaardingen en omgeving. “Personeel werd opgeleid in een eigen bedrijfsschool”, zegt Dick van Oosten. Marjolein Fontijne heeft nog even tijd om in de geschiedenis te duiken van het familiebedrijf. “In 1909 begon Andries Fontijne een eigen bedrijf voor scheepsreparatie in een huurpand aan de Ooievaarsteeg in Schiedam. Na een paar jaar verhuisde hij naar een eigen pand, 150 meter verderop, in de Boterstraat.”

“Daar breidde hij het bedrijf geleidelijk verder uit met naast- en tegenovergelegen panden. Het zakelijke instinct was toen al duidelijk zichtbaar in de familie”, zegt Marjolein Fontijne en die ambitie werd verder uitgebouwd door de oudste zoon en medevennoot Jo Fontijne, die het bedrijf omvormde van een reparatiewerkplaats voor scheepsmotoren tot een echte machinefabriek en de werkzaamheden werden verplaatst naar Vlaardingen. “In 1953 verhuisde Fontijne gedeeltelijk naar een nieuw pand hier aan de Industrieweg. Na de bouw van de hoge montagehal in 1961 door bouwmeester en toen inmiddels mededirecteur Bram Fontijne, de jongste zoon uit het gezin van zeven kinderen, vertrok Fontijne helemaal uit Schiedam.”

Uitbreiding

In Vlaardingen groeide Fontijne inmiddels uit tot een internationaal bedrijf gespecialiseerd in machines voor allerhande spaanloze metaalvormingsprocessen en persinstallaties. De oudste kleinzoon André Fontijne zette de bouwactiviteiten voort aan de Industrieweg met de verdere uitbreidende activiteiten zoals de bouw van de Engineering en het Atrium in 1993. “Zoals dat gaat bij veel familiebedrijven, stokte de bedrijfsopvolging bij de vierde generatie Fontijne en werd de machinefabriek Fontijne Grotnes in 2008 verkocht aan het toenmalige management. Het vastgoed bleef echter nog in ons familiebezit”, schetst Marjolein Fontijne het tijdsbeeld van die tijd. Zelf ging Marjolein Fontijne, met haar juridische kennis, een belangrijke rol spelen in het bedrijf toen zij als oudste achterkleindochter haar vader opvolgde als beheerder van de bedrijfspanden. “Na het faillissement van huurder Fontijne Grotnes in 2016, volgden er roerige tijden”, weet Marjolein Fontijne zich nog goed te herinneren. “Maar uiteindelijk werd het pand medio 2017 verhuurd aan Fontijne Holland BV en kon een deel van de voormalige medewerkers van Fontijne Grotnes gelukkig de werkzaamheden, tot op de dag van vandaag, van het maken van velgmachines voortzetten.”

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Column: Zara Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Juf Ria van basisschool Avonturijn gaat met pensioen Algemeen gisteren
Afbeelding
Open dag bij Odensehuis de Bovenkamer voor nieuwe deelnemers Algemeen gisteren
Afbeelding
Met je matties in een limousine je diploma ophalen Algemeen gisteren
Afbeelding
Tiemen Noordam met vrienden verder Algemeen 4 jul, 14:23
Afbeelding
Weekendwerkzaamheden op- en afrit A20 Algemeen 4 jul, 12:55
Afbeelding
SPORT in het KORT Algemeen 4 jul, 12:34
Afbeelding
VFC overleeft stormloop Zwaluwen Algemeen 4 jul, 10:12
Afbeelding
Doelgroepenstrook verbindingsweg A16 Breda richting A20 Hoek van Holland (Terbregseplein) wordt opgeheven Auto 4 jul, 10:01
Afbeelding
UPDATE: Verkeershinder boerenprotest in regio valt vooralsnog mee Algemeen 4 jul, 09:47
Afbeelding
Boerenprotest op 4 juli in onze regio: wat zijn de verwachtingen en adviezen? Algemeen 3 jul, 21:08
Afbeelding
Foto van de week Algemeen 3 jul, 12:34
Afbeelding
Gewonde na steekpartij Fultonstraat Vlaardingen Algemeen 3 jul, 06:02
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Vlaardingen

Op Rodi Vlaardingen volg je het laatste nieuws uit Vlaardingen. Rodi Vlaardingen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Vlaardingen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Vlaardingen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief