Binnenhalen Hollandse Nieuwe in Vlaardingen en vertrek naar Vlaggetjesdag

Algemeen
Zeillogger VL.92 Balder met de Scheveningse pier op de achtergrond.
Zeillogger VL.92 Balder met de Scheveningse pier op de achtergrond. (Foto: Bart Westerduin)

Al vele jaren organiseert de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen het binnenhalen van de Hollandse Nieuwe in Vlaardingen. Het binnenbrengen van de Hollandse Nieuwe gebeurt op authentieke wijze door het in Vlaardingen aan wal brengen van het eerste vaatje haring vanaf de VL92 Balder.

Deze voor Vlaardingen historische en culturele beleving vindt plaats op donderdag 23 juni, eind van de middag, voorafgaand aan de opening van het Haring en Bierfeest aan de Westhavenkade, tegenover Museum Vlaardingen. Om 17.00 start Shantykoor Vlaardingen met de muzikale omlijsting. Rond 17.30 uur zal de VL92 Balder de Oude Haven binnen varen. Tegelijkertijd wordt de burgemeester met de haringsjees opgehaald bij het stadhuis en gaat daarna, met muzikale omlijsting van de Haringkoppen, richting Westhavenkade waar ook de Balder zal afmeren.

Nadat de eerste haring is gekeurd en de schipper, de walbaas en de reder allemaal tevreden zijn zal de burgemeester het Haring en Bierfeest officieel openen. Vervolgens gaat de burgemeester met de haringsjees richting de Oosthavenkade waar hij de haring zal overhandigen aan de vertegenwoordiging van Aanloophuis De Groene Luiken. De Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen hoopt alle Vlaardingers te kunnen begroeten op de kade om te genieten van dit authentieke Vlaardingse schouwspel, en natuurlijk ook van haring en bier!

Vlaggetjesdag

De 110-jarige haringlogger VL.92 Balder, is al jaren een onderdeel van deze traditie en mag ook dit jaar niet ontbreken op de Vlaggetjesdag in Scheveningen. Traditiegetrouw is de Balder een vast gegeven tijdens het jaarlijkse evenement in Scheveningen.
Op vrijdag 17 juni omstreeks 10.00 uur vertrekt de VL.92 Balder uit de haven van Vlaardingen, om als de weersomstandigheden dit toelaten vanaf de kust van Kijkduin de zeilen te hijsen en onder begeleiding van enkele oud visserij schepen, met aan boord vele (oud) vissers, de haven van Scheveningen binnen te varen.

Wat voor vele Scheveningers weer een hernieuwde kennismaking is met de voormalige onder Scheveningse vlag varende Balder met destijds als visserij kenmerk de ‘SCH14 Ocean I’.

Waarna ze in 1962 werd aangekocht door de ‘Vereniging van Beroepsonderwijs’ te ‘s-Gravenhage, en overgedragen aan de ‘Visserijschool Scheveningen’ met daar varend onder de naam ‘Zeearend’. Op zaterdag 18 juni heeft de Balder een prominente rol in de binnenhaven en is zij die dag te bezichtigen.