Column: Wethouders

Algemeen
Bart van der Linden.
Bart van der Linden.

door Bart van der Linden

Hoera, het nieuwe college is geïnstalleerd! Zes wethouders op 74.000 inwoners, het kan niet op. Dat krijg je met versnippering in de politiek en zoveel partijen in de coalitie. Iedere partij wil immers een wethouder leveren. Maar goed, voordeel is dan weer wel dat het een jonge diverse groep is, alhoewel ervaring natuurlijk ook best zwaar telt op zo’n post. En toegegeven, leeftijd zegt ook niet alles. Je kunt er van alles van vinden, maar het is wel zo dat nieuwe wethouders met een ‘frisse’ blik naar zaken kunnen kijken. Koen Kegel, Lianne van Kalken en Arnoud Proos dus, aangevuld met de ervaring van Jacky Silos, Bart Bikkers en Ivana Somers. Een op voorhand ideale mix, zou je zeggen. En uiteraard bovenaan onze eigen Bert Wijbenga, de burgemeester die de kikkers in de kruiwagen moet houden. Nu maar hopen dat gekibbel en ruzies achterwege blijven en deze zes de termijn gaan volmaken.
Ik ben benieuwd hoe het beleid de komende vier jaar vormgegeven wordt. Welke richting gaat Vlaardingen op? Het is onzinnig om weer het riedeltje op te gaan noemen waar de uitdagingen liggen, maar geld is er wel, dus kom maar op. Aan initiatieven en evenementen in ieder geval geen gebrek. Neem de Haring & Bier wandeltocht van vorige week zaterdag. Ik heb dan wel niet meegelopen, maar zag op de fotoreportage van Paul Meuldijk dat het weer een groot succes was. Dat is het al jaren en nu kon het ook weer: gewapend met rugzak, flesjes water en stevige wandelschoenen Vlaardingen verkennen. In groepjes, met z’n tweeën, of alleen. En dan, als je tong op je schoenen ligt en de blaren je bijna nekken, opgewacht worden door de nachtburgemeester Leo IJdo en Marco Bosman, wat wil je nog meer? Een evenement wat voor verbroedering en een lach op het gezicht zorgt. Nu maar hopen dat de wethouders daar ook voor gaan zorgen.
Kleinere initiatieven, maar zeker niet minder belangrijk, zijn er ook. Zoals de opening van een minibieb aan de Lemsterlandhoeve. Een minikastje waar boeken komen en gaan. Waar spanning wordt ingeruild voor geschiedenis en waar fantasy wordt ingewisseld voor literatuur. De eerste klus was het voor Lianne van Kalken, die zelf ook haar favoriete boek in het kastje zette. Win-win ook, want medewerkers van Werkvisie De Hoop, een leerwerkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, hebben het gebouwd. Nu maar hopen dat de wethouders ook gaan bouwen. Steen voor steen aan een goede relatie met de inwoners.
De eerstvolgende grote evenementen zijn het Moestuinfestival en het Haring & Bierfeest. Ook weer een mooie gelegenheid voor de wethouders om zich onder te dompelen in het feestgedruis, tussen de Vlaardingse burgers.