Westwijk smacht naar schoonmaak van honderd liter aan oliespetters

Algemeen
De bouwplaats zelf raakte ook onder de olievlekken.
De bouwplaats zelf raakte ook onder de olievlekken. (Foto: Marjo Bazuin.)

Een deel van de Westwijk raakte drie weken geleden besmeurd met olie. Op het bouwterrein aan de Floris de Vijfdelaan was een leiding gesprongen en in het stormachtige weer werden de oliespetters verspreid over gevels, auto’s, tuinen en plantsoenen. Maar… waar blijft de schoonmaak?

Door Kor Kegel

Je kunt het wel ‘een milieuramp’ noemen, zeker voor mensen met een smalle beurs die hun besmeurde auto of woning willen reinigen. Wijkbewoonster Marjo Bazuin weet van de toedracht, ze is nagegaan wat er precies gebeurd is. Maar waar ze niet achter komt: wanneer gaat het ingeschakelde milieubedrijf Wilchem nu daadwerkelijk over tot actie?

Waterweg Wonen weet het niet. De woningcorporatie wordt door de omwonenden van de Floris de Vijfdelaan beschouwd als opdrachtgever van de woningbouw waar het incident plaatsvond, maar dat is niet zo. “Wij zijn geen opdrachtgever, maar koper. Waterweg Wonen koopt de woningen die door aannemer Plegt-Vos worden gebouwd. Wij hebben geen verantwoordelijkheid.”

De gemeente Vlaardingen weet er meer van, maar kan ook niet aangeven wanneer de schoonmaak van de woonbuurt aanvangt. “Plegt-Vos heeft een plan van aanpak voorgelegd aan de gemeente en de DCMR Milieudienst Rijnmond. Daar is overleg over gaande. Kon ik maar zeggen dat Wilchem morgen met de schoonmaak begint, maar het is nog niet duidelijk”, aldus de gemeentewoordvoerder.

Woensdag 25 mei werden bewoners van de Westwijk opgeschrikt door de gesprongen olieleiding. De hydraulische leiding behoorde tot de hei-installatie op het bouwterrein aan de Floris de Vijfdelaan, waar Plegt-Vos vierenzestig eengezinswonigen bouwt, veertien koopwoningen en vijftig huurwoningen voor Waterweg Wonen. Het was stormachtig weer die middag. Honderd liter olie woei gewoon de wijk in. “Het hele plein, alle bomen en de grote groene perken, de straten eromheen, de flats… alles zat onder de oliespetters”, zegt Marjo Bazuin.

“Ik had verwacht dat er direct maatregelen genomen zouden worden om erger te voorkomen en dat de boel zou worden opgeruimd, maar helaas… We hadden ook nog eens de pech dat de dag erna het Hemelvaartweekend begon. Wij hebben niemand meer gezien of gehoord.”

Ze stuurde een mail naar de aannemer, Plegt-Vos, met de vraag wat het plan van aanpak was. Ze kreeg pas een week later een reactie. “Niet dat ik daar veel wijzer van werd,” zegt Marjo Bazuin, “want ze waren druk bezig met allerlei partijen, maar er gebeurde niets op het terrein zelf.”

Een week na het springen van de olieleiding was er overleg op het bouwterrein tussen opdrachtgever Waterweg Wonen, Plegt-Vos, de onderaannemer en de gemeente Vlaardingen. Er werd opdracht gegeven aan Wilchem, een bedrijf gespecialiseerd in milieu- en incidentmanagement te Papendrecht, om de boel te saneren.

“Ook daarna zagen wij niemand op het terrein,” zegt Marjo Bazuin. “We zijn nu drie weken verder en er is nog steeds niets gebeurd! Ik hoorde van iemand van wijkbeheer dat hij verbaasd was dat Wilchem nog met de schoonmaak moet beginnen: Als wij dat bedrijf inschakelen voor zulke incidenten, is het verplicht direct tot verwijdering over te gaan, wist die wijkbeheerder. Binnen een uur moet er een wagen ter plekke zijn. Het schoonmaken moet zo snel mogelijk plaatsvinden om intrekken in de bodem te voorkomen.”

Met de regen van de voorbije weken vindt Marjo Bazuin dat aan de zeer late kant. “Ik begrijp gewoonweg niet dat er helemaal nog niet schoongemaakt wordt. Niemand die ik benader kan daar blijkbaar enige vaart achter zetten. Wat ik ook heel vreemd vind, is dat veel buurtbewoners niet eens weten wat er gebeurd is. Je auto, huis, tuinmeubilair zit opeens onder de olie en je hebt geen idee waar dat vandaan komt, laat staan dat je weet bij wie je de schade kunt claimen!”