Van oeros naar hooglander met Jeroen Verhoeff

Algemeen
Wandellezing van Groene Jeroen op 15 mei. (Foto: Rens Labadie)
Wandellezing van Groene Jeroen op 15 mei. (Foto: Rens Labadie) (Foto: )

“Nederland kent geen echte natuur, ook al noemen velen de Broekpolder ‘een prachtig natuurgebied’”, legt Jeroen Verhoeff uit tijdens een van de wandellezingen in de Broekpolder.

door Stella Schaper

De Vlaardingse ‘natuurfreak’, zoals hij zichzelf noemt, schijnt tijdens de wandeling zijn licht op de natuur in Nederland en de manier waarop Nederlanders die beleven en cultiveren van de oernatuur tot aan nu. Op 15 mei laat een diverse groep geïnteresseerden zich rondleiden over de groene paden terwijl ze luisteren naar de talloze weetjes en verhalen. ‘Groene Jeroen’ heeft hierna nog drie gratis wandellezingen voor de boeg (ondersteund door een financiële bijdrage van de gemeente). De uitgestippelde route toont de diversiteit van dit Vlaardingse stuk groen. Via een zwenkende boomstambrug, langs wilde rozen en oevers met gele lissen naar de Hooglanders en lepelaars in De Ruigte: de natuurliefhebber komt aan zijn trekken.
Na steeds een kleine wandeling houdt Jeroen stil: “In het woordenboek staat: natuur is landschap dat niet of nauwelijks door de mens is aangeraakt. We hebben dus geen echte natuur meer in Nederland. We hebben zo goed als alles gecultiveerd.” Hij vertelt over zijn betrokkenheid bij de Oostvaardersplassen in Lelystad. Hoe men daar veel leerde van het belang van natuurlijke processen als wisselende waterstanden en de aanwezigheid van grazende dieren. Deze zorgen voor natuurlijke dynamiek zodat veel meer planten en dierensoorten een kans krijgen.
De Broekpolder moest in de jaren ‘60 gereed gemaakt worden voor woningbouw. En daarvoor werd, bleek later, verontreinigd havenslib op het gebied gestort.” Die verontreiniging zag Jeroen als kind terug in de vele dode vogels die hij daar jarenlang vond. “Maar zelfs op verontreinigd havenslib weet de natuur zich redelijk te handhaven”, concludeert hij aan het einde van de wandeling. Met de komst van de Federatie Broekpolder in 2006 is er veel veranderd. En ten goede: de vele soorten vogels die er te horen en zien zijn getuigen hiervan. Vlaardingers zijn zuinig op hun groene gebied. Niet iedereen omarmt de gedeeltelijke sanering, maar ‘er is nu net besloten dat het zonde zou zijn om de daarvoor geboden zak geld weg te gooien’. Het nog steeds deels vergiftigde recreatiegebied kan daarmee toch weer wat schoner en natuurrijker worden is de gedachte. “De Broekpolder is lange tijd een nogal saai stuk onland geweest waar ik niet vaak meer kwam”, vertelt Jeroen. “Maar deze eeuw laten we zien dat je zelfs van een berg gifblubber toch nog een groengebied kan creëren waar ik nu best graag kom en zelfs verrast wordt door de dieren die ik hier soms tegen het lijf loop!” De lezingen zijn op 24 juni 19.00 uur (vol), 6 juli 19.00 (plek) en 2 september 19.00 (plek). Duur: 2 uur, verzamelen bij ingang Klauterwoud, Watersportweg.