Soomintra en haar man Pieter haalden veel plezier uit het samen creatief bezig zijn. Ze kijken uit naar de expositie.
Soomintra en haar man Pieter haalden veel plezier uit het samen creatief bezig zijn. Ze kijken uit naar de expositie. (Foto: Britt Planken)

Ouderen exposeren in KADE40 na kunstpilot

Algemeen

Ook Vlaardingen telt steeds meer thuiswonende ouderen die hun eigen buurt niet vaak verlaten. Dan moeten de kunstzinnige activiteiten dus de wijk in, vonden ze bij KADE40. In samenwerking met Stichting Culturall startten ze een pilot ‘Ouderen maken kunst in Vlaardingen’. Vanaf zaterdag exposeren de eerste trotse deelnemers van het project in KADE40! 

Door Britt Planken

Negen weken lang werkten de ouderen één dag per week onder begeleiding aan hun kunstwerken. Martina verzorgde de bijeenkomsten bij Dagopvang Sewa Buddy2Care in de Rivierzone. Ze vertelt: “Lijnen, kleuren, vormen, compositie. En iedere week andere materialen. Bij deze creatieve bijeenkomsten gaat het om het ontdekken. De deelnemers zijn elke week weer enthousiast. Eerst dacht ik nog dat ik stoere dingen voor de mannen moest meenemen, maar de glitters en roze wol vinden zij net zo leuk!” 

De 69-jarige Pieter werkt inderdaad net zo hard aan zijn hartje als zijn vrouw Soomintra. Trots houden ze hun hangers in de lucht. “Eigenlijk vind ik zelf niet zoveel aan knutselen”, zegt Pieter. “Ik haal vooral plezier uit het samenwerken met mijn vrouw. Maar het is weer eens wat anders dan yoga of kaarten en we vinden het geweldig dat er een expositie komt!” Paula (90) is de oudste deelnemer van de groep. “Oh, ik wist niet dat er een expositie zou komen. Ik bak er niks van”, lacht ze vrolijk. “Maar het is geweldig om bezig te zijn!” Parbha beaamt dat: “Ik heb wel een uur over dit hartje gedaan en ben een beetje moe nu, maar je moet jezelf niet vergelijken met anderen. Als je thuis niks te doen hebt, is het ook vervelend! Het knutselen is een gezellige bezigheid en herinnert me aan mijn jeugd.” Begeleider Martina hoort dat laatste van meer deelnemers. “Knippen, kleuren en plakken brengt hen terug in de tijd. Dit zijn tegelijk goede oefeningen voor hun motoriek. En het zet aan het denken. Want als iets niet lukt, moet je het op een andere manier aanpakken.” 

De pilot vond ook in de Holy plaats, in ontmoetingscentrum de Bijenkorf, waar Senioren Welzijn allerlei activiteiten aanbiedt. Mensen uit de buurt konden zich inschrijven voor de kunstpilot. Kunstenares Marion van Stichting Culturall vertelt: “De eerste les was een kennismaking. Toen hebben we ook hun creatieve interesses gepeild. In deze groep vonden de mensen het vooral leuk om te knutselen en collages te maken.” Als ze aan de groep terugdenkt moet ze lachen: “Er waren ook lekkere eigenwijze personen bij. Dan zouden we een stilleven maken, maar zij wilden liever een auto. Wij vinden het allemaal prima! Dat er geëxposeerd wordt vindt iedereen heel bijzonder. Een cadeautje, noemen ze het. “ Vanuit haar stichting richt Marion zich op kunstparticipatieprojecten voor allerlei doelgroepen. “Via via kwam ik met Barry van KADE40 in contact. Wat wij bieden, was precies wat zij zochten. Zo hebben we samen deze pilot opgezet. Het gaat uiteindelijk om zien en gezien worden. Voelen dat je ertoe doet.” Met een donatie van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. werd de pilot gefinancierd. Hoewel de officiële evaluatie nog moet plaatsvinden, zijn beide partijen enthousiast over een vervolg. Marion: “We hebben drie groepen gedraaid in twee wijken. Volgend jaar hopen we dit project ook in andere wijken aan te kunnen bieden.” 

Van 25 juni t/m 8 juli is een selectie van alle werken in KADE40 te bewonderen. Van iedere deelnemer is minimaal één kunstwerk te zien. De opening is zaterdag van 12 tot 15 uur. De Gitaarschool voorziet de bezoekers en trotse deelnemers dan van een passend muzikaal eerbetoon aan het creatieve werk van de Vlaardingse ouderen.  

Bij interesse in de creatieve groepen kan men contact opnemen met Marjolein van Dooren van Senioren Welzijn via mvandooren@seniorenwelzijn.nl of 06 57 31 44 68.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Juf Ria van basisschool Avonturijn gaat met pensioen Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Open dag bij Odensehuis de Bovenkamer voor nieuwe deelnemers Algemeen gisteren
Afbeelding
Met je matties in een limousine je diploma ophalen Algemeen gisteren
Afbeelding
Tiemen Noordam met vrienden verder Algemeen 4 jul, 14:23
Afbeelding
Weekendwerkzaamheden op- en afrit A20 Algemeen 4 jul, 12:55
Afbeelding
SPORT in het KORT Algemeen 4 jul, 12:34
Afbeelding
VFC overleeft stormloop Zwaluwen Algemeen 4 jul, 10:12
Afbeelding
Doelgroepenstrook verbindingsweg A16 Breda richting A20 Hoek van Holland (Terbregseplein) wordt opgeheven Auto 4 jul, 10:01
Afbeelding
UPDATE: Verkeershinder boerenprotest in regio valt vooralsnog mee Algemeen 4 jul, 09:47
Afbeelding
Boerenprotest op 4 juli in onze regio: wat zijn de verwachtingen en adviezen? Algemeen 3 jul, 21:08
Afbeelding
Foto van de week Algemeen 3 jul, 12:34
Afbeelding
Gewonde na steekpartij Fultonstraat Vlaardingen Algemeen 3 jul, 06:02
Afbeelding
Bouwspeelplaats Holy open in zomer Algemeen 2 jul, 12:34
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Vlaardingen

Op Rodi Vlaardingen volg je het laatste nieuws uit Vlaardingen. Rodi Vlaardingen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Vlaardingen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Vlaardingen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief