Leerlingen Lentiz Geuzencollege winnaars Vakkanjers Pioneer 2022

Algemeen
Silas, Chris, Daan en Patrick met hun idee Vincents Verhaal
Silas, Chris, Daan en Patrick met hun idee Vincents Verhaal (Foto: PR)

Silas, Chris, Daan en Patrick van het Geuzencollege uit Vlaardingen mogen zichzelf de trotse winnaar noemen van Vakkanjer Pioneer van dit jaar! Ze wonnen met hun innovatieve idee . Ze maakten een interactieve presentatie van schilderijen van Vincent van Gogh via licht, geluid en geur.

“Ik vind het heel leuk dat we hebben gewonnen en had het echt niet zien aankomen! Er waren ook veel andere goede projecten dus we zijn allemaal heel verbaasd en blij natuurlijk”, vertelt Silas enthousiast. Een ander vult aan: “De bokaal krijgt een hele mooie plek in de klas, dat weet ik zeker!”
Dit schooljaar zijn ruim 12.000 leerlingen van zo’n 250 scholen aan de slag gegaan met de challenge ‘In het licht van Vincent’ in opdracht van Van Gogh Museum en ASML. De leerlingen werden uitgedaagd om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om de kunstwerken van Vincent van Gogh te behouden voor de toekomst. Leerlingen vanaf groep 7 tot en met het de vierde klas van het voortgezet onderwijs hebben presenteren 15 en 16 juni hun innovatieve oplossingen tijdens de finale van Vakkanjers.
De Vakkanjers uit leerjaar 3 en 4 van het voortgezet onderwijs werden aan het werk gezet om een 350 graden Panorama te bouwen. Zo hielpen ze mee om Vincents visie, levensverhaal en werk met de inzet van zintuiglijke belevingen en bijzondere installaties extra lading te geven. Hiervoor maakten ze gebruik van LED, Ambilight of anderen technieken en zorgden ze ervoor dat de Panorama een totaalervaring wordt die mensen niet snel zullen vergeten.
Dit jaar vonden de landelijke finales van Vakkanjers plaats op 15 en 16 juni, in Poppodium POPEI tijdens het Dutch Technology Festival in Eindhoven. Hier werd het poppodium omgebouwd tot een Vakkanjer-Museum. Alle prototypes van de finalisten werden tentoongesteld en uitgestald zodat iedereen de ideeën konden bewonderen. Ivo Vlassak, jurylid vanuit ASML, vertelt: “Ik vond het hartstikke leuk om alle mooie ideeën te mogen beoordelen. Ik was ook enorm verrast door alle eindresultaten, heel tof om alles werkend te zien. De winnaars waren echt mijn favorieten, dus ik ben heel blij!” Vakkanjers is een programma van Jet-Net & TechNet en komt voort uit initiatief van technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Met Vakkanjers ontdekken leerlingen al sinds 1999 hun talenten en leren samenwerken, kritisch denken, helder communiceren en presenteren én ontwikkelen hun digitale vaardigheden. Ook werken de Vakkanjers nauw samen met het technisch bedrijfsleven in hun eigen regio. Dit allemaal in een doorlopende lijn van groep 7 tot en met het laatste jaar van het voortgezet onderwijs.