Flexwoningen.
Flexwoningen. (Foto: Gemeente Vlaardingen)

Langdurige opvang Oekraïense vluchtelingen locatie Vergulde Hand West gaat door

Algemeen

De langdurige opvang voor Oekraïense vluchtelingen op locatie Vergulde Hand West gaat door. Het college heeft op donderdag 23 juni ingestemd met de businesscase. Staatssecretaris Eric van der Burg heeft namens het Rijk ook ingestemd met de businesscase.

Op korte termijn worden de handtekeningen gezet en wordt gestart met het bouw- en woonrijp maken van de locatie. In oktober moeten de eerste 100 flexwoningen in gebruik worden genomen.
Burgemeester Bert Wijbenga: “Dit is natuurlijk goed nieuws. Ik ben er trots op dat wij als Vlaardingen, met een bijzondere band met Oekraïne, een bijdrage kunnen leveren aan de opvang van ontheemde Oekraïners. Op deze locatie kunnen zij op een humane manier voor een langere tijd wonen. Het was nog even spannend, maar het is geweldig dat het gelukt is. En dat hiermee de motie van de gemeenteraad, om ons hiervoor in te zetten, vervuld is.”

Samenwerking

Niemand weet hoe lang de oorlog nog duurt en ook niet wanneer mensen weer veilig terug kunnen naar hun land. Naast noodopvang voor de korte termijn is er daarom ook behoefte aan opvang voor langere tijd. Samen met de gemeente Lansingerland en de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR) doet de gemeente Vlaardingen mee aan een pilot. De opvanglocatie is in eerste instantie voor drie jaar beschikbaar.

Staatsecretaris Eric van der Burg: “Ik ben erg blij dat we samen met de gemeente Vlaardingen, de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond en verschillende organisaties - zoals bouwers, scholen en maatschappelijke organisaties - dit plan van de grond hebben gekregen. Een voorbeeld van een mooie samenwerking. Er is door iedereen hard gewerkt om dit op korte termijn te realiseren. We bieden vluchtelingen uit Oekraïne met deze pilot een stabiele basis voor huisvesting, zorg en werkgelegenheid.”

Flexwoningen

In de eerste fase worden 100 flexwoningen op deze locatie geplaatst. In totaal komen er 408 flexwoningen, die onderdak bieden kunnen bieden aan 762 Oekraïners. Wethouder Wonen Ivana Somers: “Het gaat om woningen met een levensduur van minimaal 15 jaar die demontabel en verplaatsbaar zijn. De woningen kunnen dan later voor Vlaardingse en regionale woningzoekenden ingezet worden. Overigens onderzoeken we op dit moment ook op andere plekken in de stad hoe we versneld woningen kunnen realiseren voor Vlaardingse woningzoekenden.”

Maatschappelijke impact

In de businesscase is ook in kaart gebracht wat het betekent voor zaken als onderwijs, zorg en andere voorzieningen om tijdelijk Oekraïense vluchtelingen onderdak te bieden. Er komt een multifunctioneel gebouw voor bijvoorbeeld een basisschool, opvang en ontmoeting. “We gaan ons actief inzetten om ervoor te zorgen dat de Oekraïense volwassenen aan het werk kunnen gaan of als dat niet mogelijk is vrijwilligerswerk gaan doen. Daarnaast willen we opvang bieden aan mensen met een beroep waar behoefte aan is, zoals bijvoorbeeld docenten en zorgpersoneel, zodat we de druk op bepaalde sectoren niet verder verhogen.”

Locatie Vergulde Hand West

Het terrein is door de metrolijn gescheiden van de Westwijk, maar de (wandel- en fiets)afstand tot het openbaar vervoer en andere voorzieningen zoals supermarkten is niet heel ver. De locatie is op dit moment in gebruik als gronddepot door Baak/RWS en de grond is geschikt voor woningbouw.
“Op korte termijn nodigen we ondernemers van De Vergulde Hand West en inwoners aan de zuidkant van de Westwijk uit voor een informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst lichten we de plannen toe en kunnen inwoners en ondernemers hun vragen stellen.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
SPORT in het KORT Algemeen 8 aug, 13:13
Afbeelding
‘Dit is de verdienste van het collectief’ Algemeen 8 aug, 11:59
Afbeelding
Bep & Tilly organiseren gratis kunstworkshops voor kinderen Algemeen 7 aug, 12:34
Afbeelding
Vaten met chemische vloeistof in bosjes gedumpt langs fietspad bij Maassluissedijk Vlaardingen Algemeen 7 aug, 06:30
Afbeelding
Deur ingeramd tijdens aanhouding buiten heterdaad - Sonoystraat Vlaardingen Algemeen 7 aug, 06:00
Afbeelding
Boswachter zoekt vrijwillige rechterhand in natuurgebieden Algemeen 6 aug, 12:34
Afbeelding
Europese zeiltitel voor Pim van Vugt Algemeen 5 aug, 14:23
Afbeelding
Foto van de week: Afkoelen Algemeen 5 aug, 12:26
Afbeelding
De Gouden Buur Award 2022 Algemeen 4 aug, 14:23
Afbeelding
Column: Klontjes in de pap Algemeen 4 aug, 14:11
Afbeelding
Frans de Winter laat de kwetsbare mens door een barricade heen breken Algemeen 4 aug, 12:34
Afbeelding
Geocaching en wandelen een mooie maar vooral sportieve combinatie Algemeen 4 aug, 08:19
Afbeelding
Tentoonstelling Kadegezichten | Havengedichten op het Stadsstrand Vlaardingen Algemeen 3 aug, 14:23
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Vlaardingen

Op Rodi Vlaardingen volg je het laatste nieuws uit Vlaardingen. Rodi Vlaardingen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Vlaardingen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Vlaardingen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief