Veel tranen van verdriet vloeiden rijkelijk voor Zara aan de Holysingel

Algemeen
De Land Rover, bedekt met bloemen, passeert op de Holysingel de plaats waar Zara Philip op vrijdagavond 17 juni dodelijk verongelukte. Veel Vlaardingers rouwden op deze plek mee met de familie.
De Land Rover, bedekt met bloemen, passeert op de Holysingel de plaats waar Zara Philip op vrijdagavond 17 juni dodelijk verongelukte. Veel Vlaardingers rouwden op deze plek mee met de familie. (Foto: Peter Spek)

De tranen van verdriet vloeiden rijkelijk aan de Holysingel, toen zondagmorgen vroeg honderden Vlaardingers een laatste eerbetoon gaven aan de door een noodlottig verkeersongeval overleden zestienjarige Zara Philip. De Land Rover, met het stoffelijk overschot van De Vlaardingse, minderde even vaart bij het passeren van de plaats waar het fatale ongeluk op de Holysingel op vrijdagavond 17 juni plaatsvond.    

Door Peter Spek

Applaus klonk er en veel bewoners van de woningen aan de Holysingel hadden de vlag halfstok hangen. Het ongeluk van de scholiere van het Groen van Prinstererlyceum, heeft diepe indruk gemaakt op de Vlaardingse bevolking, maar ook in het bijzonder bij haar leeftijdsgenoten. De Vlaardingse kwam op die fatale vrijdagavond met haar nieuwe scooter in botsing met een motorrijder, die zonder rijbewijs en met hoge snelheid verwikkeld was in een straatrace met een auto, is de lezing van een ooggetuige aan de Holysingel. Het ongeluk, waarbij ook een medepassagiere ernstig gewond raakte, heeft de roep naar maatregelen om de Holysingel veiliger te maken, alleen maar versterkt. In de afgelopen week groeide de bloemenzee op de plaats van het ongeluk gestaag en nog steeds bezoeken Vlaardingers deze onheilsplek om hun medeleven met de familie te betuigen. “Ik ken Zara Philip niet, maar ik ben toch naar deze plaats gekomen om op deze zondagmorgen mee te rouwen met de familie. Ik heb zelf een dochter van die leeftijd met een scooter en ik moet er niet aan denken met zo’n ongeluk geconfronteerd te worden,” zegt Margriet van der Drift, die op een steenworp afstand woont waar het ongeluk gebeurde. “Ook ik zie en hoor met enige regelmaat veel herrie van brullende motoren van auto’s en motorrijders op de Holysingel. Waarom geen camera’s om snelheidsovertreders te beboeten of een doseringssysteem om de snelheid van de auto’s af te remmen en een vlotte doorstroming te regelen. Dit lijkt mij toch niet zo’n moeilijke oplossing”, zegt de Vlaardingse met tranen in haar ogen als de Land Rover passeert. Ook op deze vroege zondagochtend worden nog bloemen, kaarten, foto’s, kaarsjes en knuffels door vrienden en bekenden van Zara op de gedenkplaats gelegd. Na een druk bezochte herdenkingsbijeenkomst op de Buitenplaats in de Zuidbuurt, kwamen zondagavond honderden leeftijdsgenootjes van Zara Philip nog bijeen op de Holysingel voor een laatste emotionele groet.