Celesta van Dam is een fervent TikTokker en neemt daarbij het leven niet zo serieus.
Celesta van Dam is een fervent TikTokker en neemt daarbij het leven niet zo serieus. (Foto: Bart van der Linden)

‘Ik laat mij niet zomaar uitspugen als 50-plusser’

Algemeen

Is TikTok alleen voor jongeren? Echt niet, zo bewijst de 56-jarige Celesta van Dam. De Vlaardingse is een echte TikTokker geworden sinds eind 2020. In grappige, hilarische en vaak humoristische filmpjes laat ze zich aan haar volgers van een heel andere kant zien. Alhoewel, ook in het echte leven is Celesta niet zo ‘van het serieuze’. Zo is niet voor niets haar lijfspreuk: “Don’t take life too serious, including your selfies.”

Door Bart van der Linden

‘Wanneer je je de pokken werkt’, ‘Wanneer je gebit uit je muil pleurt’, ‘Wanneer je een oude moeder bent’. Het zijn zomaar drie titels van filmpjes die Celesta op TikTok heeft gepost. Maar ook ‘I feel so old’, ‘As weird as the rest’ en ‘Smile challenge’ staan er op. Celesta, naast TikTokker ook nog moeder, ghosthunter en ondernemer ‘in de koffie’, schaamt zich niet voor het feit dat ze op een jongerenplatform actief is. Waarom zou ze? “Ach, je moet er de lol van inzien. Het hoeft allemaal niet zo serieus te zijn, toch?” Ze zegt vanuit het Engels weer terug te zijn gegaan naar het Nederlands. “Is toch een stuk makkelijker.”

Het begon al op jonge leeftijd, met de droom dat ze op latere leeftijd een echte speelfilm kon maken. “Mijn moeder zei: dan moet je naar Hilversum.” Zover zou het echter nooit komen. Al is het begin nog veelbelovend, want op 4-jarige leeftijd gaat ze eerst met alleen audio aan de slag. “Mijn vader had een bandrecorder, waarop ik gesprekken opnam. Ideeën haalde ik uit de Donald Duck en de Smurfen”, vertelt Celesta.

Het is vaak wel zo dat ik meerdere filmpjes tegelijk opneem

Na de audio volgde meer. Zo was ze producent van het Kinderjournaal. “Liepen we rode lopers af om beroemdheden als Phil Collins te interviewen.” Maar ze maakt in haar jeugd ook sketches met haar neef. “Dat waren mallotige toneelstukjes. Heel onsamenhangend. Totale flauwekul.” En precies zo kun je haar filmpjes nu ook op TikTok omschrijven: mallotige toneelstukjes, heel onsamenhangend, totale flauwekul. Maar wel gewaardeerd, getuige haar ruim 43.000 volgers. 

Celesta trekt gekke bekken, is dan weer verkleed als een Cher lookalike (”Mensen zeggen dat ik op haar lijk”) of ze doet een lipsync van voormalig nieuwslezer Marga van Praag. “Ik had een stuk tekst van haar gedaan toen ze nog bij het Jeugdjournaal werkte. Daarna heb ik haar getagd en zelfs even gesproken. Ze vond het superleuk.” De Vlaardingse is fanatiek als het gaat om het plaatsen van filmpjes. “In het begin postte ik er drie à vier per dag, nu is het er meestal één. Het is wel zo dat ik vaak meerdere filmpjes tegelijk opneem, waarna ik ze rustig kan editen.”

Vraag die naar voren komt, is waarom een 50-plusser verzot raakt op TikTok. Is dat raar? Niet volgens Celesta. “Leeftijdsdiscriminatie vind ik een kwalijke zaak. Mensen worden soms gepest en genegeerd. Ik laat me niet zomaar uitspugen als 50-plusser. Ook in mijn filmpjes wil ik binnenkort 50+ onderwerpen naar voren brengen.”

Ze werd geïnspireerd om op TikTok te gaan door haar dochter Rajacenna. Zij is een wereldberoemde potloodtekenaar en illustrator die met twee handen tegelijk kan tekenen. Het creatieve zit dus in de familie. “Ik maakte een paar jaar geleden filmpjes op YouTube en tijdens corona zei mijn dochter: “Waarom ga je niet op TikTok?” Dat heb ik vervolgens gedaan”, aldus Celesta. “Waar ik de inspiratie vandaan haal? Niet, ik zuig alles uit m’n duim.” 

Gewoon simpel dus, het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn, wil ze er maar mee aangeven. 56 jaar en op TikTok? Tuurlijk wel, hoe gekker hoe beter. Celesta bewijst dat des te meer.

De filmpjes van Celesta zijn te bekijken op haar TikTok kanaal @Celestaofficial.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Rajacenna kan nu ook tekenen met handen én voeten Algemeen 15 aug, 13:24
Afbeelding
Foto van de week Ingezonden 14 aug, 14:23
Afbeelding
Feestelijke opening cultureel seizoen op Zomerterras Uit 14 aug, 12:34
Afbeelding
Maak kennis met verschillende laagdrempelige sport- en beweegactiviteiten Sport 13 aug, 14:23
Afbeelding
Haal een tasje op en maak een Vlaardings kunstwerk Uit 13 aug, 12:34
Afbeelding
Zet een taalheld in het zonnetje Algemeen 12 aug, 14:23
Afbeelding
Herdenking van de in Nederlands Indië gesneuvelde militairen Nieuws 12 aug, 12:34
Afbeelding
‘Soort desolate aantrekkelijkheid’ Cultuur 12 aug, 08:32
Afbeelding
Herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 15 augustus Algemeen 12 aug, 08:23
Afbeelding
Ingezonden brief van Jan Anderson: ‘Ode aan Oral History’ Historie 11 aug, 14:23
Afbeelding
Terug in de Tijd op het Zomerterras afgelast Uit 11 aug, 13:13
Afbeelding
‘Ik geniet er nog steeds van om mensen blij te maken’ Cultuur 11 aug, 12:34
Afbeelding
Nieuws in het kort Vlaardingen Nieuws 11 aug, 08:58
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Vlaardingen

Op Rodi Vlaardingen volg je het laatste nieuws uit Vlaardingen. Rodi Vlaardingen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Vlaardingen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Vlaardingen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief