DOOR GERARD S. VERVER
DOOR GERARD S. VERVER (Foto: )

Column: Aan dovemansoren

Algemeen

In het verleden was het gebruikelijk om kinderen de naam van hun voorouders te geven. Opa heette Piet en zijn kleinkind ook. Het scheelde de aanstaande ma en pa het napluizen van boeken met namen, gekibbel over wie de leukste naam verzint en wellicht slapeloze nachten. Trouwens in die tijd was er van pretecho’s geen sprake en moest je maar afwachten wat er tevoorschijn kwam. En dus twee namen klaar hebben liggen. Die van grootvader of grootmoeder, want het kon ook Marietje of Truus worden. Tegenwoordig wordt gezocht naar een naam, die scoort en bewondering van de kraamvisite oplevert.

Waarom ik daarmee begin? Kijk, als ik door steden en dorpen rij wil het me nogal eens opvallen, dat gemeentelijk naamgevers hun straten en wegen soms van potsierlijke namen voorzien. Net zoals in Vlaardingen ooit besloten werd om de beker, die bij de gemeentelijke sportprijs hoort de naam van Flip Vethaak te geven. Hoe kom je erop, vraag ik me al jaren af. Overigens niks kwaads over die fietsende stadgenoot en latere kastelein van café Centraal.. Hij kon aardig, maar niet indrukwekkend wielrennen, mocht in 1936 naar de Spelen in Berlijn, waar hij overigens nooit de eindstreep haalde.

Het vergde wat bruggetjes, maar uiteindelijk beland ik bij het onderwerp waar ik het met u over wil hebben: straatnamen. Daarvoor heeft de gemeente een commissie. Die functioneert al even achter de coulissen als de groep, die destijds de (verkeerde) naam voor de sportprijs uit de hoge hoed toverde. Neem nou zoiets als de Vogelenbuurt. Even terzijde: die naam staat op de gele borden om een omleiding naar die wijk te duiden. Dergelijke taalfouten zijn niet nieuw. Er mankeert regelmatig wat aan de taalkennis bij de makers (of opdrachtgevers) van dergelijke borden. Een ander geel bord vertelt ons, dat de Tureluurstraat is afgesloten. Tureluur? Jawel, dat is (volgens Google) familie van de strandvogel. Past prima in die wijk. Als straatnamenbobo zou ik die naam echter toch hebben overgeslagen. Want wedden dat het verbasterd wordt tot tureluurs. Beter nadenken voortaan, luitjes daar op het stadhuis. Ook over ellenlange namen als. Annie Romijn-Verschoorkade, Bartholomeus van Buerenweg of Marinus van der Stoepstraat. Hoe leer je je kind van vijf dat te onthouden?

ONS Vlaardingen opperde al eens om in Park Vijfsluizen prominente Vlaardingse sporters te vernoemen. Dat belandde in de onderste bureaulade. Het zal vast ook de eindhalte zijn van mijn idee om een wijk te vernoemen naar vertrokken of niet meer bestaande bedrijven, die decennialang beeldbepalend waren en voor menig gezin een belegde boterham leverde. Is vast ook aan dovemansoren gericht.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Rajacenna kan nu ook tekenen met handen én voeten Algemeen 15 aug, 13:24
Afbeelding
Foto van de week Ingezonden 14 aug, 14:23
Afbeelding
Feestelijke opening cultureel seizoen op Zomerterras Uit 14 aug, 12:34
Afbeelding
Maak kennis met verschillende laagdrempelige sport- en beweegactiviteiten Sport 13 aug, 14:23
Afbeelding
Haal een tasje op en maak een Vlaardings kunstwerk Uit 13 aug, 12:34
Afbeelding
Zet een taalheld in het zonnetje Algemeen 12 aug, 14:23
Afbeelding
Herdenking van de in Nederlands Indië gesneuvelde militairen Nieuws 12 aug, 12:34
Afbeelding
‘Soort desolate aantrekkelijkheid’ Cultuur 12 aug, 08:32
Afbeelding
Herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 15 augustus Algemeen 12 aug, 08:23
Afbeelding
Ingezonden brief van Jan Anderson: ‘Ode aan Oral History’ Historie 11 aug, 14:23
Afbeelding
Terug in de Tijd op het Zomerterras afgelast Uit 11 aug, 13:13
Afbeelding
‘Ik geniet er nog steeds van om mensen blij te maken’ Cultuur 11 aug, 12:34
Afbeelding
Nieuws in het kort Vlaardingen Nieuws 11 aug, 08:58
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Vlaardingen

Op Rodi Vlaardingen volg je het laatste nieuws uit Vlaardingen. Rodi Vlaardingen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Vlaardingen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Vlaardingen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief