Van Aerssenstraat krijgt de post weer, maar waar blijft de niet bezorgde?

Algemeen
De post kwam hier zes weken lang niet aan.
De post kwam hier zes weken lang niet aan. (Foto: Streetview)

De bewoners van de Van Aerssenstraat in Vlaardingen kregen zes weken lang de post niet. Een nieuw routesysteem van PostNL zou de oorzaak zijn, hoorden bewoners. Inmiddels is de postbezorging weer normaal, maar op de even nummers hebben ze de niet bezorgde post nog steeds niet gekregen.

Door Kor Kegel

PostNL reageert niet, zegt Rieneke Enzlin. De klantenservice geeft haar geen verklaring en beperkt zich ertoe de klacht door te sturen naar de verantwoordelijke manager. Wel kreeg Rieneke het advies een klacht in te dienen bij Koninklijke PostNL BV, afdeling Consumentenmarkt in Leeuwarden. Op donderdag 19 mei deed ze al een brief de deur uit, maar antwoord heeft ze nog steeds niet.

Rieneke Enzlin woont zelf in Rotterdam-Overschie, maar ze heeft zich tot PostNL gewend in naam van haar 86-jarige gehandicapte zus die in de Van Aerssenstraat woont. Haar zus kreeg van begin april tot zaterdag 14 mei geen post meer. Het bleek dat de helft van de straat geen post meer kreeg. Het ging om de even nummers, van 2 tot en met 28, zowel de laagbouw als de portiekwoningen. Buurtbewoners hoorden van postbodes dat er aan gewerkt werd. Maar wekenlang merkten ze daar niets van en meer bewoners hebben geen uitleg van PostNL gekregen.

De zus van Rieneke Enzlin heeft geen internet. Ze kon dus geen contact krijgen met de klantenservice van PostNL, want je moet eerst door een verplichte chat heen. Rieneke had de mogelijkheid wel, en het geduld. “Na die verplichte chat belde ik zeven keer met allervriendelijkste medewerkers van de manager in Vlaardingen. Ik heb in al die tijd nooit enige reactie gehad. Het was me wel beloofd,” zegt Rieneke.
“En waar is nu de post van die anderhalve maand? ‘De kans is groot dat die niet meer te vinden is, want er staat geen track and trace op,’ zei een medewerker van de klantenservice terloops. ‘Als u wilt weten of er iets onderweg was van een instantie moet u die instantie maar bellen.’ Maar,” vervolgt Rieneke haar relaas, “niemand kan natuurlijk weten wie allemaal in die weken van april en mei post hebben verstuurd. Het kan gaan om rekeningen, bankafschriften, abonnementen, aanmaningen, een pinpas, een oproep voor een operatie en wie weet wat nog meer. En daar zou je dan zelf allemaal achterheen moeten? Zo schuift PostNL de verantwoordelijkheid af.”
De klantenservice mag geen inlichtingen verstrekken. Ze mogen ook niet doorverbinden of een telefoonnummer of mailadres geven van degene die erover gaat. “Wij zijn als klantenservice de enige met klantcontacten,” kreeg ze te horen. “Een hopeloze, kafkaiaanse situatie,” zegt Rieneke Enzlin.
PostNL laat weten het natuurlijk heel vervelend te vinden dat de postbezorging in de Van Aerssenstraat de voorbije periode niet was zoals van het bedrijf verwacht mag worden. “De oorzaak van de problemen zat in een technische storing, waardoor de post voor deze straat niet bij de desbetreffende postbezorgers terecht is gekomen,” zegt woordvoerder Ivar Noordenbos. “Inmiddels zijn deze problemen opgelost en we zetten alles op alles om de ontbrekende post zo snel mogelijk alsnog te bezorgen. We hebben de inwoners van deze straat geprobeerd via de postbezorgers te informeren over de problemen.”

Uiteraard, zegt hij, biedt PostNL alle betrokkenen excuses aan voor het ongemak.