Wie waren de dappere onderdakgevers voor Freddy

Algemeen
Van Freddy en zijn ouders zijn geen foto’s, slechts één aandenken in het Holocaust-monument in Amsterdam.
Van Freddy en zijn ouders zijn geen foto’s, slechts één aandenken in het Holocaust-monument in Amsterdam. (Foto: UWM/PS)

Tijdens het onderzoek naar de Joodse inwoners van Vlaardingen, stuitte de werkgroep op een verschrikkelijk drama. Op de site www.joodsmonument.nl had Vlaardinger Jan van Hees een kort bericht geplaatst over een driejarig Joods jongetje dat in Vlaardingen zat ondergedoken en daar is opgehaald en via Westerbork naar een concentratiekamp is getransporteerd en daar overleden. “Ik heb er nachten niet van geslapen,” zo liet Jan van Hees weten.

Door Peter Spek

“Die slapeloosheid was besmettelijk”, zegt Bram Keizerwaard, lid van de Vlaardingse werkgroep, die besloot om dit drama verder te onderzoeken. “Wie was dat jongetje? Wat deed hij daar? En hoe kwam men achter zijn onderduikadres, dat waren de vragen waarmee de zoektocht begon. Nader onderzoek bracht nog een gruwelijk detail naar boven: het kleine manneke, Freddy Walvisch genaamd, heeft de laatste maanden van zijn leven moederziel alleen doorgebracht in de kampen”, wist Bram Keizerwaard al te achterhalen.
Inmiddels is vast komen te staan dat Freddy verbleef op de Prins Hendriklaan 82 in Vlaardinger Ambacht bij zijn oom en tante. “Zijn moeder Sara Egger, zat in Den Haag ondergedoken op een adres en is daar verraden en opgepakt. Tijdens haar arrestatie kwamen de beruchte Jodenjagers erachter dat haar zoontje Freddy in Vlaardingen verbleef en dus moest ook hij daar worden opgehaald om later hetzelfde lot te moeten ondergaan als meer dan 100 duizend andere Joodse Nederlanders. De Duitsers wilden hun tegenstanders als het ware uitwissen, maar door het onderzoek en de latere publicatie willen wij Freddy Walvisch weer een gezicht geven”, aldus Bram Keizerwaard over deze gruwelijke daden.

Familie Walvisch

Na het onderzoek is het gelukt om een redelijk beeld te krijgen van de familie Walvisch, waarvan slechts één lid de verschrikkingen van de kampen heeft overleefd. “De tante van de kleine Freddy, Engelina Jas, kwam in Auschwitz terecht op de speciale afdeling van de beruchte Joseph Mengele en heeft, na het moeten doorstaan van gruwelijke experimenten, als enige de oorlog overleefd. Tot nu hebben wij ons een redelijk beeld kunnen vormen van de dramatische lotgevallen van de ouders en familie maar er is nog één groot mysterie en dat is wie de dappere onderduikgevers waren die in de oorlog woonden op Prins Hendriklaan 82”, is de prangende vraag van Bram Keizerwaard. “Het verlenen van hulp aan onderduiken was immers strafbaar. Wij hebben wel, dankzij de hulp van het Stadsarchief in Vlaardingen én Henk Westerdijk, de namen van de bewoners kunnen achterhalen in de personen van Willem Christiaan van der Eem, geboren in den Haag in 1901 en overleden in 1958 in Bergen, en Henriette Georgtina Egger, geboren in 1897 in Paramaribo en overleden in 1986.

Waarschijnlijk was Willem Christiaan van der Eem werkzaam als havenmeester/taxateur bij het Havenbedrijf Vlaardingen-Oost. Het huwelijk is kinderloos gebleven en vervolgens loopt het spoor van dit dappere echtpaar dood.” Bram Keizerwaard wil daarom een oproep doen of iemand deze mensen heeft gekend of andere inlichtingen heeft of wellicht foto’s of herinneringen wil delen van deze helden.” De reacties kunnen naar het mailadres gerbra@xs4all.nl of telefonisch op nummer: 06-21235424.