V.l.n.r.: kinderarts De Laat, verloskundige Lensveld, gynaecoloog Coolman, verloskundige Van der Leeuw en voorzitter Tasche.
V.l.n.r.: kinderarts De Laat, verloskundige Lensveld, gynaecoloog Coolman, verloskundige Van der Leeuw en voorzitter Tasche. (Foto: )

Door personeelstekort gaat geboortezorg Vlietland samen met Gasthuis

Algemeen

Al generaties lang levert Franciscus Gasthuis & Vlietland, op de ziekenhuislocaties in Schiedam en Rotterdam, kwalitatief goede geboortezorg. Door het grote tekort aan gespecialiseerde zorgprofessionals kiest het ziekenhuis ervoor de verlos-, kraam- en neonatologie afdelingen van Franciscus Vlietland vanaf 11 juli samen te voegen met deze afdelingen in Franciscus Gasthuis.

Voor de controles voor en na de bevalling, kunnen zwangere vrouwen op beide ziekenhuislocaties terecht. Marjolein Tasche, voorzitter Raad van Bestuur Franciscus: “Het is heel vervelend dat we door personeelstekort genoodzaakt zijn de geboortezorg vervroegd te concentreren. We hadden dit graag pas met de opening van het nieuw te bouwen Vrouw & Kind Centrum gedaan.”

“Met de verloskundigen in de regio en de gynaecologen kijken we naar een toekomstbestendige invulling van de prenatale zorg op beide locaties. Zo starten we na de zomer met de verloskundigen uit de regio Nieuw Waterweg Noord met een Verloskundig Prenataal Triage Centrum in Franciscus Vlietland in Schiedam.” In dit centrum kunnen zwangere vrouwen terecht voor eerstelijnszorg, zorg verleend door de eigen verloskundige, tijdens de zwangerschap. Hierdoor kunnen de zwangere vrouwen voor alle zorg vóór en na de bevalling dichtbij huis terecht op beide ziekenhuislocaties. Alleen voor de bevalling en/of klinische opname gaat een zwangere vrouw of pasgeboren baby naar Franciscus Gasthuis. Na de bevalling kunnen poliklinische controleafspraken voor baby’s op beide ziekenhuislocaties plaatsvinden. 

‘Alle zorg vóór en na de bevalling op beide ziekenhuis-locaties’

Iris Lensveld, verloskundige en voorzitter verloskundigencoöperatie VeRVe: “Wij zijn natuurlijk niet blij met de verplaatsing van de geboortezorg van Schiedam naar Rotterdam. We snappen echter de noodzaak en zullen in goede samenwerking met het ziekenhuis de geboortezorg zo goed mogelijk blijven vormgeven, zoals jullie van ons gewend zijn.”

Capaciteit en continuïteit van zorg

Gedwongen door krapte op de arbeidsmarkt, ziet het ziekenhuis de noodzaak om alle mensen, faciliteiten en middelen, samen te voegen in één team, en verloskunde en neonatologie op één locatie aan te bieden. Door de bevallingen op één locatie te begeleiden, neemt de beschikbare capaciteit toe van zeven tot maximaal elf verloskamers. In de huidige krappe situatie varieert dit tussen vier en zeven verloskamers, verdeeld over twee locaties. Zo ontstaat er een grotere capaciteit, meer stabiliteit en minder tot geen weigeringen. Zo kan de kwaliteit en de continuïteit van zorg voor de zwangere vrouwen en de pasgeboren baby’s geborgd blijven.

Vrouw & Kind Centrum

Eind 2022 start Franciscus met de bouw van een Vrouw & Kind Centrum op het terrein van Franciscus Gasthuis. De nieuwbouw biedt het ziekenhuis de mogelijkheid om gezinsgerichte zorg vorm te geven waarbij het uitgangspunt is moeder en kind niet meer te scheiden, door éénpersoonskamers te maken die groot genoeg zijn om ouders/verzorgers bij hun kind op de kamer te laten slapen. 

‘Moeder en kind niet meer scheiden’

De kinderafdeling krijgt een eigen daktuin, die ook toegankelijk is voor ouders van kinderen die op de afdeling Neonatologie zijn opgenomen. Deze afdeling krijgt naast de speelkamer ook een tiener/lounge kamer en een Ronald Mc Donald Huiskamer. De verwachte realisatie is eind 2024. Meer informatie over het Vrouw & Kind Centrum is te vinden op www.franciscus.nl/franciscus-vernieuwt.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Maak kennis met verschillende laagdrempelige sport- en beweegactiviteiten Sport 13 aug, 14:23
Afbeelding
Haal een tasje op en maak een Vlaardings kunstwerk Uit 13 aug, 12:34
Afbeelding
Zet een taalheld in het zonnetje Algemeen 12 aug, 14:23
Afbeelding
Herdenking van de in Nederlands Indië gesneuvelde militairen Nieuws 12 aug, 12:34
Afbeelding
‘Soort desolate aantrekkelijkheid’ Cultuur 12 aug, 08:32
Afbeelding
Herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 15 augustus Algemeen 12 aug, 08:23
Afbeelding
Ingezonden brief van Jan Anderson: ‘Ode aan Oral History’ Historie 11 aug, 14:23
Afbeelding
Terug in de Tijd op het Zomerterras afgelast Uit 11 aug, 13:13
Afbeelding
‘Ik geniet er nog steeds van om mensen blij te maken’ Cultuur 11 aug, 12:34
Afbeelding
Nieuws in het kort Vlaardingen Nieuws 11 aug, 08:58
Afbeelding
Pas op voor gezondheidsproblemen met de warmte! Algemeen 10 aug, 16:59
Afbeelding
Irene Schoonfeld in de prijzen bij World Police & Fire Games Sport 10 aug, 14:23
Afbeelding
In de Ondernemende School ontdekken leerlingen zichzelf samen met leerkrachten en ouders Nieuws 10 aug, 12:34
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Vlaardingen

Op Rodi Vlaardingen volg je het laatste nieuws uit Vlaardingen. Rodi Vlaardingen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Vlaardingen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Vlaardingen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief