Bewoners dringen al jaren aan op maatregelen om snelheidsmaniakken aan te pakken

Algemeen
Ron Glimmerveen (links) liet de raadsleden met duidelijk stem horen dat de nood hoog is bij de Vlaardingers die wonen aan de wegen die geteisterd worden door snelheidsmaniakken.
Ron Glimmerveen (links) liet de raadsleden met duidelijk stem horen dat de nood hoog is bij de Vlaardingers die wonen aan de wegen die geteisterd worden door snelheidsmaniakken. (Foto: Peter Spek)

Het dodelijk verkeersongeluk op de Holysingel, waarbij Zara Philip om het leven kwam en twee mensen zwaargewond raakten, heeft veel emoties losgemaakt in de stad. En niet alleen bij de nabestaanden van de slachtoffers, maar ook bij de bewoners die pal naast de Holysingel of aan het Liesveldviaduct wonen en al vele jaren schreeuwen om maatregelen van de gemeente om die onveilige situaties een halt toe te roepen. Maar nog steeds tevergeefs.

Door Peter Spek

“Volgende dode op het Liesveldviaduct”, was een leus op een spandoek tijdens een demonstratie van verontruste Vlaardingers bij het stadhuis op de Markt, voorafgaande aan de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdagavond. Niet alleen bewoners van de Holysingel maken zich al jaren druk om maatregelen om de snelheidsduivels aan te pakken, maar ook de bewoners van het Liesveldviaduct ondervinden veel hinder van brullende motoren en vrezen ongelukken. Om aandacht voor dit probleem te vragen, posteerde een kleine groep Vlaardingers zich voor de deur van het gemeentehuis, in de veronderstelling aandacht te trekken van vijfendertig Vlaardingse volksvertegenwoordigers. Zij kwamen echter bedrogen uit.

Zwijgend

Veel gemeenteraadsleden liepen zwijgend, zonder de protesterende Vlaardingers een blik waardig te tonen, het stadhuis in. De voor Vlaardingse begrippen massaal uitgerukte blauwe brigade, met twee politieauto’s en twee auto’s van handhaving, deed een beetje overdreven aan. “Waarom zo massaal hier aanwezig zijn, terwijl als ik vraag om eens poolshoogte te komen nemen op de Holysingel, dan heeft men geen tijd”, was een cynische opmerking van Hans van der Zwan, bewoner van de Holysingel.

Het waren verkeerswethouder Bart Bikkers (VVD) en Ron Boers (Heel de Stad), die de demonstratie gade sloegen op de Markt. “Zo lang ik raadslid ben, vecht ik al voor maatregelen om de onveilige situaties op de Vlaardingse racebanen te verbeteren, maar ook mijn geluid vindt geen gehoor hier op het stadhuis”, was het veelzeggende commentaar van Ron Boers.

“Je moet er toch niet aandenken, dat een kind van je door zo’n snelheidsmaniak wordt aangereden. Ik heb staan janken bij het monument voor Zara Philip aan de Holysingel“, aldus Ron Boers. Ron Glimmerveen, bewoner van het Liesveldviaduct trok de aandacht met zijn emotionele betoog.

Racebaan

“Het is voor onze deur een racebaan en het is wachten op een ongeluk. Ik ben al vier jaar bezig om snelheidsbeperkende maatregelen aan te vragen, maar niemand op dit stadhuis laat van zich horen. Zelfs niet onze nieuwe burgemeester Bert Wijbenga, toch zelf een oud-poltieman, geeft geen gehoor, daarom ons spandoek met de tekst ‘Wijbenga voor ons niet thuis, daarom hier voor het stadhuis’. Ik vind het een minachting naar je burgers toe om zo met ons om te gaan”, waren de veelzeggende woorden van Ron Glimmerveen.

Willem Voerman, bewoner van de Holysingel, is al vijftien jaar in de weer om de weg voor zijn deur veiliger te maken. “Zelfs een handtekeningenactie bracht de politici niet in beweging en de oplossingen zijn toch zo simpel om mensenlevens te redden”, zegt de bewogen Vlaardinger. “Wat te denken om de Holysingel terug te brengen tot één rijbaan en een rijbaan voor bus en dat in combinatie met een coderingssysteem”, is zijn veelzeggende bijdrage voor een oplossing. “Maar, veel beter is natuurlijk om gewoon flitspalen neer te zetten. Onlangs nog hoorde ik van de politie, dat zij in één uur tijd vijftig verkeersovertreders op de bon slingerden. Dat zegt toch genoeg over de noodzaak om tot maatregelen te komen om nog niet zo’n tragisch ongeval als van Zara Philip te moeten meemaken.”