Poortgebouw omgetoverd tot centrum voor gezonde leefstijl

Algemeen
Wethouder Arnoud Proos (midden) knipt onder het toeziend oog van Mariëlle Muis en Jeroen Holzhaus het lint door als openingshandeling van het nieuwe centrum voor gezonde leefstijl in het Poortgebouw aan de Hoflaan.
Wethouder Arnoud Proos (midden) knipt onder het toeziend oog van Mariëlle Muis en Jeroen Holzhaus het lint door als openingshandeling van het nieuwe centrum voor gezonde leefstijl in het Poortgebouw aan de Hoflaan. (Foto: UWM/PS)

Het karakteristieke Poortgebouw aan de kop van de Hoflaan heeft een nieuwe bestemming gekregen. Na twee jaar keihard werken hebben Mariëlle Muis en haar partner Jeroen Holzhaus, het voormalige gebouw van gemeentewerken omgetoverd tot een centrum voor gezonde leefstijl. Afgelopen vrijdagmiddag opende wethouder van onder andere sport Arnoud Proos het iconische gebouw, dat op een bijzondere manier tot stand is gekomen.

Door Peter Spek

“Uit vierentwintig kandidaten werden wij twee jaar geleden gekozen, nadat de gemeente Vlaardingen voor dit gebouw aan belangstellenden gevraagd had een plan te maken waarin werken en wonen centraal staan. Wij hebben toen niet geaarzeld een plan te schrijven voor de vestiging van een centrum voor gezonde leefstijl. Dat plan viel zo goed in de aarde bij de beleidsmakers van de gemeente dat wij aan de slag konden gaan.” vertelt Mariëlle Muis in een notendop de totstandkoming van dit gezondheidscentrum. “Maar toen moest er gewerkt worden. Het in verval geraakte pand hebben wij helemaal opgeknapt. Gelukkig heeft mijn partner twee gouden rechterhanden en konden wij bijna alles zelf doen.” 

Met trots werd aan de genodigden het resultaat getoond

Afgelopen vrijdagmiddag konden Mariëlle Muis en Jeroen Holzhaus aan veel genodigden met trots het resultaat laten zien van die twee jaar hard werken en dat mag er zijn. In het centrum voor gezonde leefstijl aan de Hoflaan is Mariëlle Muis werkzaam als leefstijlcoach, Simone Duchenne als personal trainer en is het team Ambacht gevestigd voor Buurtzorg. Een diëtiste wordt nog gezocht om het gezondheidsplaatje helemaal rond te krijgen. “Maar het belangrijkste is natuurlijk, dat wij nu de Vlaardingers op deze nieuwe locatie, die daar open voorstaan, een gezonde leefstijl kan aanbieden,” zegt Mariëlle Muis. 

Ongezonde leefstijl

“Wij zien en merken, dat veel mensen een ongezonde leefstijl hebben en daaraan gekoppelde lichamelijke en vaak ook psychische klachten en dan moet je denken aan overgewicht, te weinig bewegen, ongezonde voeding, moeilijk kunnen slapen en daardoor weinig sociale contacten kunnen opbouwen,” schetst de Vlaardingse de situatie. “Wij werken een programma af in kleine stapjes en het totale programma duurt twee jaar om ongezonde gewoontes te veranderen. Jaarlijks krijgen de deelnemers vier individuele gesprekken en acht groepsbijeenkomsten met een leefstijlcoach. Onderwerpen zoals voldoende bewegen, omgaan met stress, timemanagement en terugvalpreventie, worden uitgebreid besproken met als doel blijvende gedragsverandering, gewichtsverlies en verbetering van kwaliteit van leven. Andere zorgverleners die bij de begeleiding betrokken kunnen worden zijn een diëtiste, fysiotherapeut, praktijkondersteuner of een buurtsportcoach.” Dit traject wordt volledig vergoed door alle zorgverzekeraars voor volwassenen met een BMI vanaf 25 in combinatie met een verhoogd risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, slaapapneu of artrose. Meer info: www.prevenzie.nl.