Column: Zara

Algemeen
Bart van der Linden
Bart van der Linden (Foto: )

door Bart van der Linden

Ze was slechts 16 jaar oud. Deed VWO op het Groen van Prinstererlyceum. Had nog een heel leven voor zich. Plannen maken voor de toekomst. Op stap met vriendinnen. Studeren, een baan zoeken. Het zal er helaas nooit meer van komen. Op vrijdagavond 17 juni stapte Zara Philip op haar scooter met een vriendin. Even een stukje rijden op de Holysingel. Ineens was daar de klap. De scooter kwam in botsing met een motor. Zara en haar 17-jarige vriendin raakten zwaargewond. Zara vocht een heel weekend voor haar leven. Tevergeefs. Vlaardingen kreeg na de schok van vrijdagavond er op maandag nog eentje overheen: Zara was aan haar verwondingen overleden.
De verbijstering werd daarna almaar groter, want de 24-jarige motorrijder waarmee Zara in botsing kwam, bleek geen rijbewijs te hebben en hij reed ook nog eens te hard. Een onschuldige tiener die een ritje maakt met haar vriendin en plots het slachtoffer wordt van roekeloos rijgedrag van, in dit geval, twee tieners. Het gebeurt maar al te vaak en nu dus ook in onze stad.
Zara Philip is weggerukt uit het leven door twee ‘racemonsters’. Een wedstrijdje ‘wie rijdt het hardst’ met dodelijke afloop. De ‘racebaan’ Holysingel is nu een monument voor al die bloemen, al die kaarsjes, al die berichtjes. Een grote menigte bewees Zara vorige week zondag de laatste eer. Op die verfoeide Holysingel kreeg Zara een groots eerbetoon.
Hoeveel dodelijke slachtoffers moeten er nog vallen voordat de gemeente haar ogen eens écht opent? Dan kun je weer vergaderen en debatteren over al die hardrijders en gevaarlijke wegen, maar zolang er alleen maar gepraat wordt, verandert er niets. En er moet sowieso altijd iets gebeuren, voordat er actie wordt ondernomen. Hoe vaak is er al niet geklaagd en gefoeterd over die levensgevaarlijke racebanen in Vlaardingen? Noem maar een willekeurige straatnaam of er wordt te hard gereden. In plaats van te acteren, is het helaas nu ook weer alleen reageren. Timmer het aan de voorkant dicht. Zet flitspalen neer. Hang camera’s op. Leg drempels neer. Maak rotondes. Het maakt me niet uit wat er komt, maar doe iets!
Zara maakt het helaas niet meer mee. Een familie in rouw, een stad in rouw. Vorige week donderdagavond was er bij het stadhuis een protest van een handvol actievoerders, naar aanleiding van een oproep om de gemeente aan te spreken en aan te geven dat de maat vol is.
Met spandoeken, waarop slogans stonden als ‘Wijbenga voor ons niet thuis, daarom hier voor het Stadhuis: Liesveldviaduct TT circuit’ en ‘Volgende dode Liesveldviaduct?’, lieten de aanwezigen hun ongenoegen blijken over de verkeershufters. Hopelijk wordt de politiek wakker, al zou het droevig zijn als dat nu pas gebeurt.