Leer- en praktijkwinkel Lokaal 97 verhuist naar de Fransenstraat

Algemeen
De leerlingen Jay Bell(links) en Jon Molenaar druk bezig om de laatste dozen uit het pand aan de Hoogstraat over te brengen naar de Fransenstraat, de nieuwe locatie van Lokaal97.
De leerlingen Jay Bell(links) en Jon Molenaar druk bezig om de laatste dozen uit het pand aan de Hoogstraat over te brengen naar de Fransenstraat, de nieuwe locatie van Lokaal97. (Foto: UWM/PS)

De kogel is definitief door de kerk. Na een paar maanden onzekerheid over het voortbestaan van de leer- en praktijkwinkel Lokaal97 van het Vlaardingse Geuzencollege op de Hoogstraat, kunnen de leerlingen in het nieuwe schooljaar hun praktijkervaring voor het vak marketing en ondernemen op gaan doen in een nieuw pand aan de Fransenstraat.

Door Peter Spek

“En daar ben ik erg blij mee,” zegt docente Annette Wielaard, als de laatste dozen met spullen worden ingepakt en vervoerd worden naar de Fransenstraat. “De huur van dit pand op de Hoogstraat is opgezegd, dus moest er gezocht worden naar een nieuwe locatie. Maar ondanks dat er veel leegstand is in het centrum, viel het toch niet mee een geschikt pand voor onze leerlingen te vinden, maar dat is nu gelukkig gelukt,” zegt de Vlaardingse met opluchting in haar stem. 

Praktijkonderwijs

Lokaal97 werd bijna tien jaar geleden bedacht door de toenmalige directeur Theo Werner. “Een gouden greep. Op deze manier kunnen de leerlingen, wat zij in theorie in de afgelopen jaren op school hebben geleerd hier in de winkel in praktijk brengen. En dat is natuurlijk gewoon leuk om te doen, maar het is niet vrijblijvend,” zegt Annette Wielaard, die inmiddels al weer zes jaar, met enkele andere collega’s, de winkel op de historische Hoogstraat heeft gerund. 

Solliciteren

“Allereerst moeten de leerlingen, die beginnen aan hun laatste studiejaar, solliciteren voor een plekje in de winkel. Als zij zijn aangenomen, begint het werk in de winkel. Alles komt voorbij, van het etaleren, het ontvangen van de klanten, het prijzen en afrekenen van de artikelen tot het beheren van de kas. Maar ook de noodzakelijke dingen zoals ramen zemen, vegen en koffie en thee zetten. Uiteindelijk vindt er een beoordeling plaats, die van belang is voor het eindexamen.” Ook de verhuizing naar de Fransenstraat, naar de voormalige winkel van Leon Mode, is een leermoment voor de leerlingen. “De nieuwe locatie wordt wat kleiner, dus moeten wij selecteren wat er wel en wat er niet mee gaat. Dat laat ik grotendeels over aan de leerlingen. De artikelen die niet meegaan, gaan naar de kringloopwinkel. Niets wordt er weggegooid.” Een deel van de opbrengst wordt elk half jaar afgestaan aan een goed doel, geselecteerd door de leerlingen.