Smakelijke tentoonstelling over voedsel en innovatie in Museum Vlaardingen.
Smakelijke tentoonstelling over voedsel en innovatie in Museum Vlaardingen. (Foto: PR)

Lekker dan?! Een smakelijke tentoonstelling over voedsel en innovatie in Museum Vlaardingen

Algemeen

Vanaf 7 juli is in Museum Vlaardingen te zien: de tentoonstelling ‘Lekker dan?! Voedselvernieuwing in Vlaardingen’ te zien, over de geschiedenis van de Vlaardingse voedingsindustrie en over nut, noodzaak en gevaar van voedselinnovatie.

Op 20 juni opende de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen officieel zijn deuren. Een betere plek voor dit kennis- en innovatiecentrum van de levensmiddelenindustrie is er niet. De FIA staat op de schouders van veel Vlaardingse bedrijven, die zich met voedselinnovatie hebben beziggehouden. Nadat de haringvisserij in de 20ste eeuw uit de stad verdwijnt, vinden veel Vlaardingers werk in andere voedselbedrijven, zoals Damco, Hollandia, ROMI en Unilever R&D Vlaardingen. Onderzoek en productinnovatie spelen bij al deze bedrijven een belangrijke rol.
Over deze minder bekende kant van de Vlaardingse geschiedenis organiseert Museum Vlaardingen nu de tentoonstelling Lekker dan?! Voedselvernieuwing in Vlaardingen. Het museum maakt met deze tentoonstelling het belang en de ontwikkeling van de voedselindustrie voor Vlaardingen duidelijk en zet tegelijkertijd de bezoeker aan het denken zetten over nut, noodzaak en gevaar van voedselinnovatie. Een aantal van de meest belangrijke en herkenbare voedselinnovaties wordt in de tentoonstelling uitgelicht, waarbij de koppeling wordt gelegd met Vlaardingse bedrijven.
De bezoeker van de tentoonstelling komt binnen door de fabriekspoort en maakt kennis met de producenten en medewerkers van Damco, Hollandia, ROMI, Warmelo & Van der Drift en Unilever. De geschiedenis van deze Vlaardingse bedrijven komt tot leven met bijzondere objecten, unieke foto’s en persoonlijke verhalen.
Buiten de fabriekspoort staat de consument centraal. Reclame en marketing worden steeds belangrijker om vernieuwende en verbeterde producten onder de aandacht te brengen. Tegelijkertijd is de consument steeds kritischer over wat er in de winkels ligt. Zeker in een tijd waarin meer aandacht is voor klimaat en milieu, groeit ook het bewustzijn over ons eten.
De tentoonstelling nodigt ook uit om zelf na te denken over voedsel en innovatie. Via interactieve tafels worden alle zintuigen geprikkeld en gaan bezoekers aan de slag met onderwerpen als voedselveiligheid, gezonde voeding, vitamines, plant power en de vraag: waar komt mijn eten eigenlijk vandaan?
Een speciale plek in de tentoonstelling wordt ingeruimd voor het Foodlab, waar studenten van de FIA regelmatig innovatieve proefjes en experimenten laten zien en zo uitleggen welke belangrijke rol onderzoek speelt in de kwaliteit van ons eten.
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Fonds Schiedam Vlaardingen, De Groot Fonds, Deltaport Donatiefonds, Stichting Volkskracht en de Rabobank. Lekker dan?! Voedselvernieuwing en Vlaardingen van 7 juli 2022 tot en met 9 januari 2023, www.museumvlaardingen.nl.

Afbeelding
Smakelijke tentoonstelling over voedsel en innovatie in Museum Vlaardingen.
Afbeelding
De tol keert terug in Vlaardingen Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Bomen en knoppenwandeling zondag in de Broekpolder Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Provincies: maak van geschenkwoningen Watersnoodramp een rijksmonument Algemeen 1 feb, 20:31
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst over sanering en herinrichting deel Broekpolder Algemeen 1 feb, 14:46
Afbeelding
De kracht van vrouwen moet meer zichtbaar worden Algemeen 1 feb, 14:23
Afbeelding
Morgenavond een spannende slag om Ruytenburcht in de raadzaal Algemeen 1 feb, 12:34
Afbeelding
Nieuws in het kort uit Vlaardingen Algemeen 1 feb, 10:01
Afbeelding
Oproep hulpgoederen voor Oekraïne Algemeen 1 feb, 07:18
Afbeelding
Column door Peter Spek: De Bikkersbus Algemeen 31 jan, 16:15
Afbeelding
Open Huis van Food Innovation Academy smaakt naar meer Algemeen 31 jan, 15:36
Afbeelding
Robert Verbeek terug in de polder Sport 31 jan, 07:32
Afbeelding
Pollux' ziekenboeg is bijna leeg Sport 30 jan, 14:23
Afbeelding
Sport in het kort Vlaardingen Sport 30 jan, 12:34