Woekerplanten plagen Masamuda

Algemeen
De flora ontwikkelt zich voorspoedig op het Middeleeuws erf.
De flora ontwikkelt zich voorspoedig op het Middeleeuws erf. (Foto: Masamuda.)

De vrijwilligers van Masamuda hebben hun handen vol aan het bestrijden van woekerende gewassen. Stikstof minnende planten zoals de braam en de brandnetel zijn er minder gewenst, maar ook het snel uitzaaiende jakobskruidkruid en de Aziatische reuzenberenklauw hebben hun weg naar het archeologisch erf in de Broekpolder gevonden.

Door Kor Kegel

Dat verstoort tamelijk het landschappelijk beeld op en rond Masamuda. Het streven is namelijk om de vegetatie zo veel mogelijk af te stemmen op de seizoenen zoals dat ook in de land- en tuinbouw van zevenduizend jaar geleden gebeurde. De inmiddels al gesaneerde en opgehoogde deelgebieden van Masamuda, te weten de locaties Steentijd, Romeinse Tijd en Middeleeuwen, worden met een bewust beleid beheerd. De vrijwilligers voorkomen dat er monoculturen van bepaalde gewassen ontstaan.

Op de weides en erven is verschraling het devies. Dominante grassoorten mogen niet de boventoon gaan voeren. De bedoeling is dat er een gevarieerde plantengroei ontstaat. Tegelijk worden tijdseigen bomen en struiken geplant, die de landschappen een aantrekkelijke uitstraling geven en de interactie tussen mens en natuur in het verleden illustreren. Wilgengeriefbosjes en bepote legakkers illustreren dat het best. Inmiddels begint dit streven zijn vruchten af te werpen. De eerste uit noten, zaden of stekken opgekweekte bomen zijn inmiddels menshoog en op de terreinen komen spontaan planten op, die elders in de met havenslib opgespoten polder niet of nauwelijks voorkomen. Bij het Vlaardingencultuurhuis is een bijenorchis aangetroffen. Op het middeleeuwse erf staat ratelaar. Die is dit jaar voor het eerst gesignaleerd. Na de bloei maken de zaden van de ratelaar een rammelend geluid binnen de verdroogde kelkbladen. Dat verklaart de naam ratelaar. Deze plant is wel welkom tussen de steeds weelderiger begroeiing op het erf met de Middeleeuwse huizen uit Rotta en Spijkenisse.

Het waterpeil in de sloten is laag. De regenbuien van de laatste weken hebben het daarvoor door droogte ontstane watertekort niet ongedaan kunnen maken, meldt de nieuwsbrief van Masamuda. Om te voorkomen dat de sloten droogvallen en de daar aanwezige flora en fauna verdwijnen, dient er nu water van buiten het erf te worden aangevoerd. “Wellicht moeten we in de toekomst reservoirs aanleggen om in tijden van tekort toch de sloten te kunnen vullen,” schrijft Masamuda.