Het mozaïeken van de historische zituren bijna klaar

Algemeen
Marinus Nijhof en enkele vrijwilligers. Op de achtergrond de vijfde Zitmuur of zitbank..
Marinus Nijhof en enkele vrijwilligers. Op de achtergrond de vijfde Zitmuur of zitbank.. (Foto: Frans Assenberg)

Het mozaïeken van de Historische Zitmuren aan de Hoflaan nadert zijn einde. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de vijfde en laatste. Marinus Nijhof is de uitvoerend projectleider van de Stichting Historische Zitmuren Vlaardingen en vond het een mooi project.

Door Frans Assenberg 

Hij zegt erover: “Momenteel zijn we druk bezig om de laatste mozaïekbank af te maken in een loods nabij het Stadsstrand. Deze bank wordt geplaatst in chronologische lijn met de vier andere banken aan de Hoflaan in Vlaardingen. Op deze bank worden belangrijke items uit de geschiedenis, architectuur, archeologie en cultuur gedurende de periode 1850 tot heden afgebeeld. Met een knipoog naar de toekomst en een compilatie van fantasietekeningen van kinderen van enkele basisscholen in Vlaardingen. Thema’s zijn de melkveehouderij, de visserij, de oorlogsjaren, de ontwikkeling van de stad en de industrialisatie.
Kinderen hebben tekeningen gemaakt met een fantasieprent over het Liesveldviaduct. Die gaan in een koker en die gaat als een tijdcapsule onder de laatste zitbank. De bedoeling is dat de bank over vijftig jaar zal worden opgetild en dan zien de kinderen van toen hun eigen tekeningen weer terug. Nee, dat maken wij niet meer mee!”

Dit is de laatste zitmuur, dan gaan we met pensioen

De oplevering van deze bank is gepland voor 17 september aanstaande, de onthulling zal breed de aandacht krijgen. “Dit project begon zo’n 10 jaar geleden met de eerste bank en is uniek vanwege de brede participatie van vrijwilligers, gemeente functionarissen, bedrijfsleven, Vlaardingse musea, gemeentearchieven en welzijnsinstellingen. Voor zover bekend is nergens ter wereld de geschiedenis van een stad op een dergelijke manier op kunstzinnige wijze ontsloten in de buitenruimte. De burgers van de stad Vlaardingen kunnen hier trots op zijn.”
Er zijn ongeveer twintig vrijwilligers actief aan de zitmuren. Marinus Nijhof: “Ik ben er tien jaar geleden aan begonnen en ben al die tijd er de leider van. In mijn actieve leven was ik interim manager bij bedrijven. In dit project draait het om fondsenwerving. Daar moet je het van hebben. Denk aan het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., Gemeente Vlaardingen en voor de rest allerlei fondsen die op cultureel gebied bezig zijn en van het bedrijfsleven.” Het was heel veel werk. Er was een grote mal waarin het beton van de vijf kolossen werd gestort: “Dat gebeurde bij Tomaello b.v. Het mozaïeken gebeurde in de loods hier. Er zit ook een voetlijst aan voor de naamplaatjes.”
Het was Marinus Nijhof die op het idee kwam van het maken van de Zitmuren. De onderwerpen kwamen uit het Stadsarchief en andere instellingen. De onthulling in september zal brede aandacht krijgen. Het is tenslotte een unieke zaak dergelijke zitbanken aan de rand van een park en een stad. Een theatrale voorstelling, met onder ander The Amazing Stroopwafels, zal onderdeel uitmaken van de onthulling. Marinus: “Ja, dit is de laatste zitmuur. Dan gaan we met pensioen.” Dit is hem gegund, want het was een enorme maar unieke klus. Ook de historische Vlaardingse onderwerpen krijgen er aandacht. En heel leuk voor Vlaardingen.