Jan van Hasselt op de elliptigo van Pieterburen naar Sint Pietersberg

Algemeen
Jan van Hasselt met zijn dochter Lotte bezig aan de laatste voorbereidingen voor de Parkinson on Tour, een tocht van vijfhonderd kilometer op zijn elliptigo.
Jan van Hasselt met zijn dochter Lotte bezig aan de laatste voorbereidingen voor de Parkinson on Tour, een tocht van vijfhonderd kilometer op zijn elliptigo. (Foto: UWM/PS)

In 2015 kreeg Vlaardinger Jan van Hasselt de diagnose ziekte van Parkinson. Zijn wereld stortte in, maar door zijn positieve, energieke en sportieve instelling én enorme veer- en wilskracht is hij niet bij de pakken neer gaan zitten en heeft hij aan meerdere Parkinson onderzoeken meegedaan en op zijn elliptigo meegedaan aan sportieve uitdagingen.

Door Peter Spek

Jan van Hasselt houdt van uitdagingen en gaat van 8 tot en met 18 augustus op zijn elliptigo de Parkinson on Tour fietsen, een route van Pieterburen naar de Sint Pietersberg over een afstand van vijfhonderd kilometer. Van Hasselt gebruikt niet de bij de wandelaars zo bekende route via het Pieterpad, maar heeft een eigen route uitgezet en legt de vijfhonderd kilometer af in acht etappes samen met zijn jongste dochter Lotte. 

Team

De Vlaardinger heeft in de afgelopen jaren al aan diverse fietstochten meegedaan op zijn elliptigo onder andere aan de Bike voor Parkinson en heeft daarmee al aardig wat geld binnengehaald, dat besteed wordt voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Ook dit jaar zal hij op 3 september met zijn team Het Glas Is altijd Vol, aan Bike voor Parkinson meedoen met een team dat inmiddels uit bijna veertig familieleden en vrienden bestaat. 

Operatie

Voor de deelnemers zijn er verschillende routes uitgezet, van 35, 60, 100 en 160 kilometer in en rondom het heuvelachtige Valkenburg. Voor velen een ware uitdaging. Zelf heeft Jan van Hasselt onlangs een Deep Brain Stimulation (DBS) operatie ondergaan. Door het installeren van twee elektrodes diep in zijn hersenen en een specifieke app op zijn telefoon wordt de kwaliteit van zijn leven gemonitord en verbeterd. 

Positief effect

Bas Bloem, wereldwijd een van de belangrijkste onderzoekers op het gebied van Parkinson heeft in één van zijn onderzoeken aangetoond dat bewegen een positief effect heeft op het verloop van de ziekte Parkinson. Jan van Hasselt wil met zijn tochten laten zien dat hij hier inderdaad baat bij heeft. Twee weken geleden heeft Bas Bloem met zijn team de Stevinpremie ontvangen, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Hiermee kan een bedrag van 2,5 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt worden. 

Sponsoren

Tijdens zijn tochten worden flyers uitgedeeld met een QR-code, die leidt naar de pagina van Het Glas is Altijd Vol op voorparkinson.nl, de website van de Bike voor Parkinson en hoopt daarmee weer sponsorgeld bijeen te brengen.