Jan Hijmans schept nog een bolletje ijs. Als er geen opvolger komt, sluit hij eind september de iconische Italiaanse ijssalon.
Jan Hijmans schept nog een bolletje ijs. Als er geen opvolger komt, sluit hij eind september de iconische Italiaanse ijssalon. (Foto: Peter Spek)

Jan Hijmans stopt in september met ijssalon Melbalino

Algemeen

De Italiaanse ijscoman Jan Hijmans vierde vorige week donderdagmiddag een klein feestje. Hij had zijn vaste klanten uitgenodigd langs te komen om gratis een ijsje te halen. Aanleiding: zijn ijssalon Melbalino op de hoek van de Hoogstraat en de Korte Hoogstraat bestaat deze maand precies vijftig jaar.  De belangstelling was groot. Een paar honderd Vlaardingers gaven gehoor aan de uitnodiging. Jan Hijmans en zijn partner Rijka hadden alle moeite om aan de ijsvraag te voldoen.

Door Peter Spek

Maar het was ook een feestje met een droevig randje. “Op 25 september ga ik stoppen met de ijssalon. Na drieëndertig jaar ijs maken en verkopen ga ik met pensioen”, zegt Jan Hijmans, als hij druk in de weer is om beneden in zijn ijskelder een bak met mango ijs te maken. 

Op gevoel

De authentieke ijsmachine draait deze middag op volle toeren. Na het mango ijs komt vanuit de winkel de mededeling, dat ook het vanille ijs op is. Jan Hijmans gaat meteen aan de slag om aan deze vraag te voldoen. “Ik maak het ijs hier handmatig met allemaal natuurlijke en echte producten en geen ijsmachine die het handwerk overneemt. Nee, ik ga op mijn gevoel af of het ijs voor de verkoop gereed is. Daarvoor heb ik inmiddels genoeg ervaring opgedaan.” 

Traantje laten

Met een grote lepel schept hij de producten in de ijsmachine die op volle toeren gaat draaien. “Ik zal zeker een traantje laten als ik straks het laatste ijsbolletje op een hoorntje schep”, zegt de Vlaardinger als hij met veel kracht door het ijs roert. “Hier krijg je wel spierballen van. Op warme dagen ben ik al vroeg in de weer om allerlei smaken ijs te maken. Het zal straks even wennen zijn als ik dat niet meer hoef te doen,” zegt Hijmans ietwat treurig. De ijssalon Melbalino is een begrip in Vlaardingen. 

Carrière switch

“Ik heb inmiddels vier generaties aan klanten voorbij zien komen en dat schept een band, maar mijn besluit staat vast. Ik stop op 25 september definitief.” Hijmans had helemaal niets met ijs, toen hij drieëndertig jaar geleden een carrière switch maakte. “Ik was zwemonderwijzer en samen met mijn compagnon Peter van der Lee zag ik dat deze ijssalon in 1989 te koop stond. Waarom niet deze switch maken dachten wij. Ik ben cursussen gaan volgen om een goed ijsje te maken. De reacties waren allemaal positief en de zaak loopt als een trein.”

Vrolijke mensen

“Mijn partner Rijke is vorig jaar ziek geweest en ook vrienden om mij heen vielen weg. Wat is nu belangrijk in het leven, dacht ik hardop. Hard werken of, nu ik nog gezond ben, van het leven genieten. Dat laatste gaf de doorslag. Vergeet niet dat ik in het zomerseizoen honderd uur per week aan het werk ben.” IJs en Jan Hijmans zijn in Vlaardingen onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Ik zal de contacten met de mensen zeker gaan missen. Ik zie altijd vrolijke mensen in de winkel. Een ijsje kopen is toch een klein feestje vieren. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een klant met een chagrijnig gezicht een ijsje komt halen en dat maakt het werk zo prettig.” 

Gouden greep

Sinds enkele jaren heeft Hijmans een Italiaanse ijswagen waarmee hij de fietsers en de wandelaars in de Broekpolder op de Watersportweg ter hoogte van fiets/loopbrug over de Vlaardinger Vaart op een ijsje trakteert. “Bij mooie dagen stap ik op de ijskar naar de Broekpolder en laat het werk in de winkel op de Hoogstraat over aan mijn partner. “Dat is een gouden greep geweest, maar ook dat moet ik loslaten. Ik hoop dat ik een opvolger kan vinden voor Melbalino, zo niet, dan doe ik de deur op 25 september definitief op slot.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Queen Mary 2 bezoekt Rotterdam voor het eerst in 10 jaar Algemeen 9 aug, 14:31
Afbeelding
Zomerterras: Het UITterras is terug met een spetterend programma Algemeen 9 aug, 13:24
Afbeelding
Heinenoordtunnel (A29) medio augustus dicht voor onderhoudswerkzaamheden Algemeen 9 aug, 09:15
Afbeelding
Peddelend langs elf Friese steden Algemeen 8 aug, 14:23
Afbeelding
SPORT in het KORT Algemeen 8 aug, 13:13
Afbeelding
‘Dit is de verdienste van het collectief’ Algemeen 8 aug, 11:59
Afbeelding
Bep & Tilly organiseren gratis kunstworkshops voor kinderen Algemeen 7 aug, 12:34
Afbeelding
Vaten met chemische vloeistof in bosjes gedumpt langs fietspad bij Maassluissedijk Vlaardingen Algemeen 7 aug, 06:30
Afbeelding
Deur ingeramd tijdens aanhouding buiten heterdaad - Sonoystraat Vlaardingen Algemeen 7 aug, 06:00
Afbeelding
Boswachter zoekt vrijwillige rechterhand in natuurgebieden Algemeen 6 aug, 12:34
Afbeelding
Europese zeiltitel voor Pim van Vugt Algemeen 5 aug, 14:23
Afbeelding
Foto van de week: Afkoelen Algemeen 5 aug, 12:26
Afbeelding
De Gouden Buur Award 2022 Algemeen 4 aug, 14:23
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Vlaardingen

Op Rodi Vlaardingen volg je het laatste nieuws uit Vlaardingen. Rodi Vlaardingen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Vlaardingen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Vlaardingen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief