Geocaching en wandelen een mooie maar vooral sportieve combinatie

Algemeen
Een voorbeeld van een geocaches bakje met voorwerpen, die opgespoord moeten worden bij een wandeling tijdens een geocaching-route.
Een voorbeeld van een geocaches bakje met voorwerpen, die opgespoord moeten worden bij een wandeling tijdens een geocaching-route. (Foto: UWM/PS)

Liefhebbers van geocaching kunnen aanstaande zaterdag hun hart ophalen op een evenement georganiseerd door Vlaardinger Aad Schalken. Geocaching is een snel groeiende sport, ook in Vlaardingen, waarbij het zoeken naar een verstopt voorwerp in combinatie met wandelen, steeds meer deelnemers trekt.

Door Peter Spek

Aad Schalken wil graag uitleggen wat geocaching nu precies is. Geocaching is een soort spel dat je digitaal en over de hele wereld kan spelen. Je gaat met behulp van GPS-coördinaten, via een app op je telefoon of een GPS-apparaat, een schat zoeken. Die schat, die noemen wij een (geo)cache. Dit spel kun je over de hele wereld spelen: overal ter wereld hebben mensen geocaches verstopt. Dus ook in hier in Vlaardingen. 

En zo kan je dus tijdens een wandeling op hele leuke plekken terecht komen

En zo kan je dus tijdens een wandeling op hele leuke plekken terecht komen als er een geochache verstopt ligt”, zegt de Vlaardinger Aad Schalken vol enthousiasme. “Zelf ben ik met geocaching in aanraking gekomen, toen ik samen met mijn partner veel aan het wandelen was. Maar er ontbrak toch iets aan, een doel. En toen las ik iets over geocaching en dat leek mij wel wat. Wandelen, maar dan met een doel een voorwerp te vinden in de natuur.” Maar waar zoek je naar? “Daar is niet zomaar een antwoord op te geven, want overal kan een geocache liggen. Zelfs bij je buren in de tuin. Hoe je daar achter komt? Als je de app op je telefoon installeert, of via internet inlogt, kun je in je omgeving precies zien waar een cache verstopt ligt.

Eigenlijk kun je overal je telefoon tevoorschijn halen om te kijken of er een geocache ligt. Overal ter wereld zijn namelijk geocaches verstopt. Hoe ziet een geocaches eruit? “Een geocache kan in veel verschillende vormen voorkomen. Vaak zijn geocaches waterdichte bakjes of buisjes met een logboekje er in. In de app kan je zien welke maat een geocache heeft. Een magnetische minicache heeft vaak maat XS en een travel-bug-hotel, vaak een grote doos met travel bugs, heeft maat XL maar het varieert enorm.”. De wandeling begint zaterdag om 9.30 uur vanaf het parkeerterrein aan de Burgemeester Heusdenslaan. Koffie en thee staan klaar en neem je eigen drinkbeker mee.