Queen Mary 2 bezoekt Rotterdam voor het eerst in 10 jaar

Algemeen
Voor het eerst in tien jaar meert de Queen Mary 2 weer aan in Rotterdam.
Voor het eerst in tien jaar meert de Queen Mary 2 weer aan in Rotterdam. (Foto: Wikipedia)

Het bezoek vergde de nodige voorbereiding, maar op woensdag 17 augustus is het dan ook echt zover: die ochtend meert het indrukwekkende cruiseschip Queen Mary 2 voor het eerst in tien jaar weer aan in de Rotterdamse haven.

Met een lengte van 345 meter en een breedte van 41 meter, is Queen Mary 2 een dame van formaat. Het schip werd door niemand minder dan Queen Elizabeth II gedoopt en op 25 september 2003 te water gelaten bij de scheepswerf Chantiers de l’Atlantique in de Franse havenstad Saint Nazaire. Het was, tot april 2006, het grootste cruiseschip ter wereld. Daarna nam Freedom of the Seas deze eretitel over. 

Eerste klus Aquadelta

Om het aanmeren mogelijk te maken, waren er eerst wat werkzaamheden nodig. Omdat de Queen Mary 2 een grotere kielspeling nodig heeft onder haar schip dan andere cruiseschepen, is speciaal voor haar de steenbestorting op de bodem van de Holland Amerikakade schoongespoten door de Aquadelta. Dit gloednieuwe waterinjectievaartuig van bagger- en aannemingsmaatschappij Van der Kamp voerde hiermee zijn eerste klus uit.

Luxueus schip

Queen Mary 2 kan, met 1310 hutten, maar liefst 2620 passagiers vervoeren. Voor hen biedt het cruiseschip veel luxe. Er is niet alleen een spa- en welzijnsruimte, maar ook een bibliotheek - een van de grootste bibliotheken op zee - en een restaurant met chefkoks.

Meerdere bezoeken

De Queen Mary 2 wordt 17 augustus om 07.00 uur ‘s ochtends verwacht bij Cruise Port Rotterdam. Cruiseliefhebbers voor wie deze datum niet uitkomt, kunnen 13 september of 12 december in hun agenda noteren: die dagen zal het schip Rotterdam weer aandoen.