Rajacenna daagt zichzelf telkens weer uit: nu tekent ze met handen en voeten tegelijk.
Rajacenna daagt zichzelf telkens weer uit: nu tekent ze met handen en voeten tegelijk. (Foto: Rajacenna van Dam)

Rajacenna kan nu ook tekenen met handen én voeten

Algemeen

De 28-jarige Rajacenna van Dam verbaast al twaalf jaar de wereld met haar hyperrealistische tekeningen. Bracht de tekenartiest een paar weken geleden een filmpje naar buiten waarin ze vier portretten ondersteboven tekent met twee handen tegelijk, het kan natuurlijk altijd nóg uitdagender: zes portretten ondersteboven creëren met twee handen én twee voeten. 

Door Bart van der Linden

We zijn op bezoek bij Rajacenna in haar studio in Vlaardingen. Ja, ze mag dan wel wereldwijd bekend zijn, haar basis ligt nog steeds in Vlaardingen. Haar ouders regelen haar management, zodat zij zich volledig op het tekenen kan focussen.  Want er komt nogal wat op haar af, zoveel is duidelijk. En zeker nu, met deze bijzondere, nieuwe prestatie. Heel nuchter vertelt ze over het tekenen: “Ik begin meestal met schetsen. Bij portretten begin ik bij de ogen. Verder heb ik niet echt een vast patroon.”
Zichzelf blijven uitdagen, je kunt het Rajacenna niet ontzeggen. Het is uniek en tegelijkertijd bizar wat dit bescheiden tekenfenomeen allemaal kan maken. Ze tekent net zo goed twee tekeningen simultaan, als dat ze achter haar tafel staat om vier of zes portretten in zwart-wit te tekenen.
Van haar hobby heeft de Vlaardingse haar werk gemaakt. “Ik doe wat ik het leukste vind, namelijk tekenen. Vroeger had ik dat minder, terwijl we wel een tekentafel in huis hadden en mijn moeder cartoons maakte.”

Toch kreeg het tekenvirus haar in 2009 te pakken toen ze in Italië een straattekenaar bezig zag. Inmiddels is Rajacenna vele tekeningen verder ‘ik weet niet meer hoeveel ik er heb gemaakt’ en is ze nu volop bezig met haar schilderijen. 

‘Ik teken graag ‘s nachts, dan ben ik meer geconcentreerd’

“Ik teken graag ‘s nachts, dan doe ik de gordijnen dicht en ben ik meer geconcentreerd”, vertelt ze. “Ik gebruik soms voorbeelden en teken met speciale potloden. Voor het nieuwste project heb ik een glazen tafel, zodat ik er doorheen kan kijken.” Rajacenna kan alles tekenen, maar ze heeft zelf uiteraard ook haar voorkeuren. “Dieren en fantasy vind ik leuk. Bij fantasy tekeningen creëer ik eigen werelden en heb daarvan al de plaatjes in mijn hoofd zitten.”

Snel schakelen

Over dat hoofd gesproken: het brein van Rajacenna doet wetenschappers versteld staan. Uit een EEG scan, gehouden tijdens een Duits wetenschappelijk programma en in het bijzijn van EEG expert en neurotherapeut Bill Scott, blijkt dat ze een ‘Einstein-hersenhandtekening’ heeft en ‘de allerhoogste hersenpiekprestatie ooit’. Ze kan dus heel snel schakelen tussen meerdere tekeningen en dat doet ze al vanaf 2019. Van twee naar vier naar zes, waar eindigt het? Zelf weet ze het niet. En daar is ze ook helemaal niet mee bezig. Laat haar maar lekker in haar eigen bubbel bezig zijn, dat levert de meest fantastische creaties op.

Brein

Zoals die bijvoorbeeld van zangeres Taylor Swift. “Dat is mijn meest favoriete tekening. Waarom? Ik ben fan van haar en vind haar muziek leuk.” Lachend: “Nee, ik heb haar nog niet gemaild.” De moeilijkste tekening is die van Jack Sparrow uit de film Pirates of the Caribbean. “Dat komt door de vele details en de dreadlocks. “Er komen ook twee boeken aan, vertelt ze. “Een met fantasy tekeningen waarbij ik ook verhalen schrijf en een wetenschappelijk boek in samenwerking met neurotherapeuten, waarbij we uitleggen hoe je je brein het beste kunt gebruiken. Want mensen zijn soms tot meer in staat dan ze zelf denken.”

Rajacenna wil andere mensen inspireren. Laten zien dat talent soms dicht onder de oppervlakte verborgen ligt en ineens tot uiting kan komen. Zelf is ze daar het meest aansprekende voorbeeld van.

Meer weten over Rajacenna? Neem dan een kijkje op www.rajacenna.com.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Begraafplaats Emaus werd druk bezocht tijdens Open Monumentendag Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Toeslag voor energie is verhoogd Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Speciale avond van Alex en Irma Gast video 28 sep, 19:56
Afbeelding
Commissaris van de Koning: ‘Geloof in zelfredzaamheid is doorgeschoten’ Algemeen 28 sep, 16:51
Afbeelding
Antwoorden voor Zuid-Hollandse boeren bij online Landbouwloket Algemeen 28 sep, 16:20
Afbeelding
Nog kaarten te krijgen voor concert Anders van Ratatouille uit Vlaardingen Algemeen 28 sep, 14:52
Afbeelding
Officieel geopend zorggebouw Uitzicht zorgt dat ouderen niet uit zicht raken Algemeen 28 sep, 14:23
Afbeelding
Met de liquidatie van Jeugdstad verdwijnt een stukje Vlaardings erfgoed Algemeen 28 sep, 12:34
Afbeelding
Vlaardingse Gouden Buur Award is aansporing tot collectiviteit en samenwerken aan gemeenschappelijke waarden Algemeen 28 sep, 12:05
Afbeelding
Nationale Ouderendag: ANBO deelt bloemetjes uit Algemeen 28 sep, 10:54
Afbeelding
Judith heeft al de helft van braintrainer bijeen gelopen Algemeen 28 sep, 10:10
Afbeelding
Een sluitende en ambitieuze meerjarenbegroting moet Vlaardingen in de komende jaren uit het slop trekken Algemeen 28 sep, 09:10
Afbeelding
‘In de natste maand van het jaar regent het niet het vaakst’ Weer 27 sep, 18:26
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Vlaardingen

Op Rodi Vlaardingen volg je het laatste nieuws uit Vlaardingen. Rodi Vlaardingen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Vlaardingen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Vlaardingen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief