Zonnebloemen gelegd bij Indische herdenking

Algemeen
Indische herdenking op begraafplaats Emaus.
Indische herdenking op begraafplaats Emaus. (Foto: Kor Kegel)

Belangstellenden hebben dinsdagochtend de Indische herdenking op begraafplaats Emaus bijgewoond. Er werden traditionele bloemstukken gelegd bij het monument voor de in Indië gesneuvelde Vlaardingse militairen. Naar Haags voorbeeld en Indisch gebruik werden zonnebloemen gelegd.

Door Kor Kegel

Peter de Jong voerde het woord namens Stichting Indisch Belang Vlaardingen (IBV), wegens ziekte van de 89-jarige voorzitter Joop Teunisse en de 95-jarige veteraan Wouter Wetters. Daarna droeg de 95-jarige dichteres Lily Touwen, overlevende van het Japanse interneringskamp Tjideng in Batavia, een pantoen voor.

Bij de herdenking zelf was het college van burgemeester en wethouders niet vertegenwoordigd vanwege het wekelijkse collegeberaad, maar burgemeester Bert Wijbenga had laten weten ‘s middags een kort woord te spreken bij de koempoelan in De Windwijzer aan de Schiedamseweg - mits er geen dringende toegevoegde stukken voor B & W op de agenda zouden belanden. Peter de Jong sprak over het recht om de vrijheid te vieren en de kracht die herdenken kan geven. Het militaire aspect heeft altijd een voorname plaats gehad in het Indische leven, zowel voor als na de oorlog.

Tot op de dag van vandaag is dat maatschappelijk relevant. Dat is mede de reden waarom Stichting Indisch Belang Vlaardingen (IBV) in 2019 de Indische herdenking heeft geadopteerd in samenspraak met de gemeente Vlaardingen en veteranen van Nederlands Indië en Nieuw-Guinea. De Vlaardingse ‘woordsmid’ Peter de Jong vindt begraafplaats Emaus een totaal oneigenlijke plek voor Indische mensen om elkaar te ontmoeten en een gevoel van culturele eigenheid te hervinden, maar tegelijk is er geen andere Indische plek in Vlaardingen. De Indische Buurt zou net zo goed een onlogische locatie zijn. Indisch Belang Vlaardingen is voorspreker van een Monument van Welkom, Selamat Datang. Peter de Jong heeft deze wens al aangekaart bij burgemeester Wijbenga, die het in overweging heeft genomen.

De pantoen van Lily Touwen ging als volgt:

EMAUS 2022

Het is zo lang geleden, maar het schijnt
met de vervagende herinneringen
alsof de vogels zachter zijn gaan zingen
En rondom dit bescheiden monument
blijft droefheid hangen, waar men niet aan went
er drijven sluiers, die verloren dromen vingen
Daarom herdenken wij, en staan wij stil
bij hen die niet meer spreken kunnen
van oorlogswaanzin, en de loop der dingen