Galerie de Duig heropend mét “mooiste plee van Zuid-Holland”

Algemeen
Exposities en schilderlessen beneden, boven een museumwinkel en ateliers.
Exposities en schilderlessen beneden, boven een museumwinkel en ateliers. (Foto: Britt Planken)

Na een grote verbouwing van negen maanden herken je Galerie De Duig bijna niet terug! Dit weekend heropende kunstenaar Robert Daalmeijer de galerie aan de Landstraat. De muren zijn strak, de details authentiek. Trots voelt Robert niet snel, maar zijn kleinste kamertje is volgens hem de mooiste van de regio.

Door Britt Planken

Het moest gebeuren, een complete renovatie van het historische pand uit “achttiennogwat”. Het is de plek waar Robert Daalmeijer leerde schilderen van zijn oom, de bekende kunstenaar Aad Hofman. De lessen nam Robert jaren geleden al over van Aad, het pand een paar jaar terug. Omdat kunstenaars in een risicobranche vallen, was het uitgesloten dat Robert een beroep op de bank kon doen voor de verbouwing. Zijn eerlijke tong, betrokkenheid en zwarte humor zijn daarentegen wel goed voor een groot netwerk vol lieve mensen.

Van mentale support tot een financiële lening, het is dankzij hen dat er weer gepronkt kan worden met Galerie De Duig. “Dit had ik anders niet kunnen bereiken”, stelt Robert. Zo hielp Ype ten Hoor als vriend regelmatig mee. “Robert is een chaoot”, lacht hij. “Maar hij wist exact wat hij wilde! De aannemers Leen Boomsma en Robbie Witsenburg waren super. Nu is het een echte galerie.” Via Facebook kon iedereen het maandenlange proces volgen. “Daar hebben veel mensen van genoten”, zegt Robert.

“Ik krijg zoveel reacties en zelfs bloemen uit Spanje! Zo zet ik Vlaardingen ook weer een beetje op de kaart.” Op vrijdag mochten zijn cursisten het resultaat als eerste bewonderen. De rest van het weekend was voor vrienden. Vriendin Karin Huibers is trots: “Ik ergerde me dood aan die muren vol hobbels en bobbels. Elke keer weer een lik verf erover. Het is nu mooi strak. En de wc is het mooiste, daar ben ik wel een beetje jaloers op.” Branchecollega Heidi von Faber kijkt vol bewondering rond: “De gevel alleen al is waanzinnig. Robert heeft op alle details gelet, van de deurknoppen tot de trapspijlen. Hij is echt op zoek gegaan om de stijl van het pand te behouden. Ik vind het prachtig!”

Aan de muren hangt nu de serie oude blikken. Typische werken van Robert Daalmeijer. De expositie blijft tot januari hangen. Coert de Neeve vindt dat het werk nu beter uitkomt. “De galerie voelt veel professioneler en rustiger. Ik ben een liefhebber van realistisch werk en daar is Robert een belangrijke Nederlandse kunstenaar in!” Op de bovenverdieping is het balkon verwijderd. Daar wordt een prachtig licht atelier voor zijn oom gecreëerd. “Aad is nu 78 en zat met natte ogen op de eerste verdieping”, zegt Robert. “Straks kan hij schilderen met noorderlicht. Hij zei dat dit altijd was wat hij gewild had.” Op diezelfde verdieping is ook zijn eigen atelier en vind je een museumwinkeltje met curiosa, antiek en objecten die hij heeft gekocht als onderwerpen voor zijn schilderijen.

De vernieuwde galerie brengt ook andere emoties met zich mee. Roberts zus Hèlen overleed in 2018. “Haar bedrijf zou eigenlijk op de bovenverdieping komen. Mijn vader overleed drie maanden na haar en ook veel vrienden met wie ik dit had willen delen, zijn er niet meer. Donderdagavond werd ik emotioneel. Alles moet nog indalen. Ik heb mijn best gedaan voor de mensen om me heen en ik ben blij dat er zo enthousiast gereageerd wordt. Alleen dat maagdelijk wit op de muren zal binnen een zucht en een scheet verdwenen zijn als de lessen in september weer beginnen.”

Aanstaande zaterdag en zondag is Galerie De Duig open voor publiek van 12.00 tot 17.30 uur, Landstraat 29.

Het kleinste kamertje en een grote lach.