Kort nieuws uit Vlaardingen

Algemeen
Kort nieuws
Kort nieuws (Foto: Stockphoto)

Verdeling flexwoningen voor vluchtelingen

Het college van burgemeester en wethouders heeft afspraken vastgesteld over de volgorde van instroom van ontheemde Oekraïners in de langdurige opvang, die gepland staan op een stuk grond naast bedrijventerrein Vergulde Hand West. Dit najaar start de gemeente met het plaatsen van de eerste flexwoningen voor de tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het gaat in totaal om 300 tot 400 woningen waar naar verwachting voor drie jaar ongeveer 750 mensen opgevangen kunnen worden. Op dit moment heeft de gemeente twee locaties in de stad waar noodopvang wordt geboden aan Oekraïense vluchtelingen. De locaties zijn de boerderij aan de Broekpolderweg en Casa Nova, in het voormalige Unilevergebouw aan de Olivier van Noordlaan in (District U. De gemeente laat weten dat de vluchtelingen die hier nu verblijven als eerste in aanmerking komen voor een tijdelijke woning. Dit geldt ook voor de Oekraïners die nu tijdelijk bij een gastgezin in Vlaardingen wonen. Daarnaast wil het college opvang bieden aan Oekraïense vluchtelingen met een beroep waar grote behoefte aan is in de te bouwen wijk, zoals bijvoorbeeld docenten en zorgpersoneel. De woningen die dan nog beschikbaar zijn, verdeelt het regionaal coördinatiepunt voor vluchtelingen uit Oekraïne aan de Max Euwelaan in Rotterdam.

Het college gaat afspraken over de volgorde van instroom en communiceren met de Oekraïners in Vlaardingen en met de mensen die de gemeente benaderd hebben met de vraag of en hoe zij in aanmerking kunnen komen voor een tijdelijke woning in Vlaardingen. Daarna is het terrein bestemd voor De Groote Lucht. 

Aanpak hoogwaterproblematiek

Het college van burgemeester en wethouders werkt, in afstemming met stakeholders uit het gebied rond de Koningin Wilhelminahaven en Buitenhaven, aan een structurele oplossing van de hoogwaterproblematiek. Half september is er een bijeenkomst voor alle stakeholders in het gebied. De kades rond de Koningin Wilhelminahaven en Buitenhaven lopen zeer regelmatig over, met als gevolg veel waterschade aan de panden en overlast voor de ondernemers en bewoners van het gebied. Ook verpaupert een groot deel van het aanwezige erfgoed en zijn de kades niet bereikbaar voor hulpdiensten. Alleen een structurele aanpak kan dit probleem verhelpen. De hoogwaterproblematiek staat ook het bouwen van nieuwe woningen in de weg, die juist hard nodig zijn voor Vlaardingen.