Kunstenaars laten met Onder de Linden de coronapandemie achter zich

Algemeen
Kunstenaar Albert de Bruin aan het werk op de eerste Kunst in de Kerk van vorig jaar. Dit jaar maakt dit evenement samen met het festival Onder de Linden een forse herstart.
Kunstenaar Albert de Bruin aan het werk op de eerste Kunst in de Kerk van vorig jaar. Dit jaar maakt dit evenement samen met het festival Onder de Linden een forse herstart. (Foto: PaulMeuldijk)

De kunstwereld ontwaakt weer een beetje uit de zeer ongeïnspireerde coronapandemie. Veel kunstenaars, of dat nu beeldende kunstenaars zijn, schrijvers of dichters, het coronavirus heeft een aanslag gepleegd op hun inspiratie en creativiteit. Door het wegvallen van tentoonstellingen kon het vervaardigde werk ook niet aan de man gebracht worden en verviel het inkomen. Een aantal kunstenaars heeft, om in zijn of haar levensonderhoud te voorzien, de kunstwereld vaarwel gezegd en voor een ander beroep gekozen.

Door Peter Spek

Maar met het festival Onder de Linden en Kunst in de Kerk, op vrijdag 2 en zaterdag 3 september, lijkt het tij te keren. “Inderdaad”, zegt Cees Eykelenboom, van de Stichting Metamorphose, samen met Frank Tomei en Tanya Schaap, de organisatoren van dit kunst- en cultuur evenement rond en in de Grote Kerk op de Markt.  “De kunstenaars hebben een moeilijke tijd achter de rug. De meeste zaten doelloos in hun atelier voor zich uit te staren. Geen opdrachten, geen inspiratie, maar ook geen inkomen. De motivatie om toch aan de slag te gaan ontbrak bij veel kunstenaars,” weet de Vlaardinger, die als als geen ander dat gevoel herkende. “

Drempels

“En als er al iets georganiseerd kon worden, dan vormden de strikte coronamaatregelen wel voor veel drempels om er iets leuks van te maken.” Cees Eykelenboom is de man er niet naar om stil en treurig in een hoekje te gaan zitten. “De coronatijd heb ik gebruikt om een boek te maken met foto´s over die periode en dat voor het nageslacht vast te leggen. Was ik toch creatief bezig.” Nu het weer kan pakt de Vlaardinger met deze twee kunstevenement weer flink uit. “Het is tijd om de kunstenaars wakker te schudden. Uit hun corona-isolement te halen en veel hebben daar een zetje bij nodig en die wil ik ze geven.” Het festival Onder de Linden rond de Grote Kerk op de historische Markt, is in 2017 heel kleinschalig begonnen.

´Deze locatie leent zich natuurlijk uitstekend voor zo´n kunstevenement´

 “Eerst hier achter mijn huis op het Lijnbaanplantsoen, maar toen kwam het coronavirus om de hoek kijken en hebben wij vorig jaar op kleine schaal de stap gezet naar de Mark rond de Grote Kerk en dat smaakte naar meer,“ aldus Cees Eykelenboom. Dit jaar dus een volwaardige editie van Onder de Linden. De locatie leent zich natuurlijk uitstekend voor zo´n kunstevenement. 

Kinderkermis

“Kunst, muziek, straattheater, maar vooral gezelligheid en dat allemaal onder die prachtige bomen rond de Grote Kerk waar zich zaterdag 3 september vanaf 13.00 uur alles zal afspelen zoals plein-air schilders, verkoop van kunst en brocante, maar ook aangename muziek zowel klassiek als jazz, een seizoensmarkt met kruidenplantjes en plukfruit, straat- en locatietheater en een nostalgische kinderkermis.” Het plein rond de Grote Kerk wordt omgetoverd tot een festivalterrein voor de kunsten met kunst en curiosa voor iedereen die cultuur wil opsnuiven. Verder een workshop voor de jeugd en monumentaal schilderen op een canvasdoek van groot format of een portret of karikatuur laten maken door een kunstenaar. Het kan allemaal op deze dag. Maar als klap op de vuurpijl wordt op vrijdagavond 2 september Kunst in de Kerk gehouden. “De kerk is dan omgebouwd tot art fair waarbij lokale en regionale kunstenaars hun werk mogen presenteren met een prachtig decor en een randprogramma met muziek en een gezellige cultuurborrel en een hapje in wat het mooiste en centrale gebouw van Vlaardingen is,” prijst Cees Eykelenboom deze happening nog even aan. De inloop is vanaf om 19.15 uur.