Column van Bart van der Linden: Talent

Algemeen
Bart van der Linden.
Bart van der Linden.

Terwijl ik in hartje zomer door de herfstbladeren fiets (WAT??? straks zit je in de winter je hoofd in te smeren met zonnebrandcrème), gonst de stad weer van meer rumoer, meer activiteit, want de zomer loopt inmiddels op zijn laatste benen. ‘Spaanse taferelen’, ik ben bang dat we deze vaker gaan terugzien in de seizoenen. Rivieren die droog staan, gras dat er niet meer uit ziet als gras en ook onze eigen Broekpolder ondervindt de klappen van de klimaatverandering met droge gebieden. 

Natuurlijk, als je op je strandbedje naar de golven kijkt of een fietstocht maakt met continu dertig graden op je knar, denk je er niet bij na, maar de realiteit is weerbarstiger: het weer is echt op hol geslagen. De ene dag sta je te bakken onder die gloeiend hete bol, om de volgende dag verrast te worden door onweer en heel harde regenbuien. Als je nu meteoroloog bent, heb je de tijd van je leven. En je kan het nooit fout doen. Tenzij je in december zegt dat het dertig graden wordt natuurlijk, maar dan ben je bevangen door een zonnesteek. Lijkt me wel een ‘relaxed’ beroep eigenlijk, weerkundige. Beetje de atmosfeer in de gaten houden, weermodellen bestuderen en elke zomer in talkshows opdraven om ‘maar weer die zoveelste hittegolf’ te bespreken. 

Toch hou ik het zelf liever bij stukjes tikken. Iedereen doet immers waar ‘ie goed in is en wat je zelf het leukste vindt. Ik zeg altijd: ieder zijn eigen talent. En als je van je hobby je werk kunt maken, dan heb je het helemaal voor elkaar. Zo ging ik deze zomer op bezoek bij Rajacenna, het tekenfenomeen. Ik had eerder haar moeder Celesta al geïnterviewd over haar TikTok filmpjes, niet wetende dat zij een wereldberoemde dochter had. Een heel bescheiden, rustig meisje dat ‘gewoon haar potloden oppakt en gaat tekenen’. Alsof het geen moeite kost. Geboren met een unieke gave. Met een Einstein-brein. Dan weer tekenend met twee handen, dan weer met twee handen én twee voeten, het is werkelijk bizar. Van Japan tot Amerika en van Duitsland tot Engeland, de Vlaardingse is over heel de wereld bekend. Een uniek talent dus, die van haar hobby haar werk heeft gemaakt. En nog steeds wonend in Vlaardingen, dicht bij haar familie, waar ze in haar eigen studio de mooiste tekeningen en schilderijen maakt. 

Nog iemand die bewijst dat je met talent en hard werken al meer dan zestig jaar op de planken kan staan, is zangeres Rita Young. Onlangs mocht ik weer langsgaan voor een verhaal en zij is geboren met muzikale genen. Al jong de microfoon pakkend, om deze vervolgens nooit meer los te laten. Of je nu 28 bent of 78, talent zal je nooit kunnen verlaten. En als het tot bloei komt, kan het zo maar zijn dat je ineens in het (zon)licht komt te staan. En daar is geen weerkundige voor nodig.