De initiatiefnemers bij het gerestaureerde inrijhek van de Rozentuin met v.l.n.r Ype ten Hoor, Ton de Koning en Henry Buis, geflankeerd door Ron Hoekstra(rechts), organisator van de Open Monumentendag.
De initiatiefnemers bij het gerestaureerde inrijhek van de Rozentuin met v.l.n.r Ype ten Hoor, Ton de Koning en Henry Buis, geflankeerd door Ron Hoekstra(rechts), organisator van de Open Monumentendag. (Foto: Peter Spek)

Gerestaureerd inrijhek van de Rozentuin houdt de geschiedenis van de stad in leven

Algemeen

Vlaardingen is een monument rijker. Op initiatief van een aantal bewoners van de nieuwbouwwijk Park Hooglede, is in de Rozentuin het inrijhek uit 1735, inclusief het wapenschild van de heer van Holy en de stenen bank met de twee wapenschildjes, gerestaureerd. Tijdens de start van de Open Monumentendag, aanstaande zaterdag, zal burgemeester Bert Wijbenga het historische inrijhek onthullen.

Door Peter Spek

“Als bewoner van de Park Hooglede zag ik het inrijhek aan de ingang van de Rozentuin verpieteren. Het zag er slecht en verweerd uit en het werd ook gevaarlijk. De Rozentuin, in het verleden onderdeel van het toenmalige Holy Ziekenhuis, kent voor veel Vlaardingers toch emotionele herinneringen. Zelf zijn mijn twee dochters daar geboren en is mijn vader daar overleden”, zegt Henry Buis, die samen met de bewoners Ype ten Hoor, Tom de Koning en Gerrit van Toor, bijna een jaar geleden de koppen bij elkaar staken om een plan te maken  om het historische inrijhek en het stenen bankje met de twee wapenschildjes weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen.

Hoofdbrekens

“Het is een lang en intensief traject geworden, waarbij het vergaren van het nodige geld wel voor veel hoofdbrekens heeft gezorgd, maar met de welwillende medewerking van een aantal sponsoren is het uiteindelijk gelukt, waarbij wij zoveel mogelijk de expertise op dit gebied van Vlaardingse bedrijven hebben gebruikt”, zegt Henry Buis opgelucht aan de vooravond van de onthulling. De Vlaardinger duikt nog even in de geschiedenis van het inrijhek. “Het is waarschijnlijk het laatste tastbare bewijs van de geschiedenis van het gebied waar nu Park Hooglede gesitueerd is. Wij praten dan over het originele inrijhek uit 1735, wat toen een zogenaamd mottekasteel was, namelijk de heerlijkheid Holy. En het bijzondere van dit inrijhek is dat het getooid is met een origineel en geregistreerd schild met het wapen van de Heren van Holy, helaas nogal verweerd.”
De initiatiefnemers vonden het een goed idee om tijdens de komende Open Monumentendag, met als thema duurzaam duurt het langst, dit uitstekend zou passen om het monument gerestaureerd terug te geven aan de Vlaardingers. “Een monument uit 1735 weer helemaal opknappen en in 2022 weer in ere herstellen is natuurlijk duurzaam”, zegt Ron Hoekstra, organisator van de Open Monumentendag.

Vlaardings erfgoed

“Deze dag is ook een goed moment voor de noodzakelijke aandacht voor het Vlaardings erfgoed. Veel monumenten krijgen niet de aandacht die zij verdienen en dat is jammer“, aldus Ron Hoekstra. De Vlaardinger vindt het overigens een uitstekend initiatief van de bewoners om op deze manier een monumentaal monument van de ondergang te redden. “Ik waardeer dit bijzonder en dit zou meer in Vlaardingen moeten gebeuren. Op deze manier blijft de historie van de stad bewaard en in leven.”
Henry Buis voegt nog toe dat naast de restauratie van het inrijhek het ultieme doel van dit initiatief is om de Rozentuin te laten uitgroeien tot een gemeenschappelijke ontmoetingsplaats van de bewoners van de 240 woningen die de wijk Park Hooglede omvat. Zaterdag 10 september om 11.00 uur zal burgemeester Bert Wijbenga samen met Henry Buis het gerestaureerde inrijhek officieel onthullen en dat zal het startsein zijn voor de Open Monumentendag.

Afbeelding
De tol keert terug in Vlaardingen Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Bomen en knoppenwandeling zondag in de Broekpolder Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Provincies: maak van geschenkwoningen Watersnoodramp een rijksmonument Algemeen 1 feb, 20:31
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst over sanering en herinrichting deel Broekpolder Algemeen 1 feb, 14:46
Afbeelding
De kracht van vrouwen moet meer zichtbaar worden Algemeen 1 feb, 14:23
Afbeelding
Morgenavond een spannende slag om Ruytenburcht in de raadzaal Algemeen 1 feb, 12:34
Afbeelding
Nieuws in het kort uit Vlaardingen Algemeen 1 feb, 10:01
Afbeelding
Oproep hulpgoederen voor Oekraïne Algemeen 1 feb, 07:18
Afbeelding
Column door Peter Spek: De Bikkersbus Algemeen 31 jan, 16:15
Afbeelding
Open Huis van Food Innovation Academy smaakt naar meer Algemeen 31 jan, 15:36
Afbeelding
Robert Verbeek terug in de polder Sport 31 jan, 07:32
Afbeelding
Pollux' ziekenboeg is bijna leeg Sport 30 jan, 14:23
Afbeelding
Sport in het kort Vlaardingen Sport 30 jan, 12:34