Gouden Haring voor Nelleke van der Luit

Algemeen
Nelleke kreeg de Gouden haringspeld, na ondertekening van de oorkonde, opgespeld door loco-burgemeester Lianne van Kalken, onder toeziend oog van de ‘Gouden school' voorzitter Yvonne Batenburg.
Nelleke kreeg de Gouden haringspeld, na ondertekening van de oorkonde, opgespeld door loco-burgemeester Lianne van Kalken, onder toeziend oog van de ‘Gouden school' voorzitter Yvonne Batenburg. (Foto: Caroline Antonio)

Op vrijdagmiddag 16 september kwam de school van Gouden Haringdragers op het stadhuis bijeen om voor de 15e keer een nieuwe Gouden haring in hun midden op te nemen. Nelleke van der Luit kreeg de Gouden Haring voor de ‘teelt 2022’, na de nominatieprocedure welke de ‘school van Gouden Haringdragers’ elk jaar voor het begin van het nieuwe haring seizoen houden.

door Peter de Jong

Haar indrukwekkende lijst van maatschappelijke inzet was voor de ‘Gouden school’ meer dan genoeg reden om haar de Gouden haring voor 2022 toe te kennen. Het toekenningsbesluit, zoals vastgelegd in een oorkonde, vermeld vanaf 1977 een indrukwekkende lijst van activiteiten, zoals: Vlaardingen tegen Kernbewapening - Vredesbeweging PAX - stichting Uitvlucht Vlaardingen (opvang en begeleiding vluchtelingen) - Werkgroep Hart voor het Regenwoud - Milieudefensie Afdeling Vlaardingen - Platform Anders Vlaardingen (PAV) - Geuzenmaand Vlaardingen - Stichting Boombehoud Vlaardingen - Werkgroep Heemtuin. Voor het IKV - Interkerkelijk Vredesberaad - organiseerde zij in de jaren 80 vanuit de Ida Maria de Raathstraat het Vlaardingse konvooi van 50 volgeladen bussen voor de landelijke manifestatie in Den Haag.

Nelleke deed daarnaast heel veel ‘losse’ dingen, zoals de intensieve gezamenlijke inspanning om het Landgoed van dokter Moerman voor een dreigende ondergang te redden. Voor de uitreiking was oud-burgemeester Tjerk Bruinsma, teelt 2006, als zijnde de allereerste Gouden Haring speciaal vanuit het Noord-Hollands Huizen naar zijn oude Vlaardingse standplaats gekomen. Nelleke kreeg de Gouden haringspeld, na ondertekening van de oorkonde, opgespeld door loco-burgemeester Lianne van Kalken, onder toeziend oog van de ‘Gouden school’ voorzitter Yvonne Batenburg.

Na de koffie ontvangst en procedure in de ‘koffiekamer’ ging het Gouden gezelschap naar de oude hal voor de inhuldigingsceremonie. De blij verraste Nelleke verklaarde zeer vereerd te zijn door het eerbetoon, maar droeg de Gouden haring toch ook op aan alle menen van de organisaties waar zij in de loop van de afgelopen 50 jaar mee had samen gewerkt. “Zonder al die mensen kom je zelf niet tot een prestatie. Je stimuleert elkaar immers ook onderling wanneer je gezamenlijk aan de goede zaak werkt.”