Muziekkorps Leger des Heils altijd dienstbaar aan kerk en maatschappij

Algemeen
Kapelmeester Wim Naujoks dirigeert het muziekkorps van het Leger des Heils onlangs bij een optreden op het winkelcentrum De Loper.
Kapelmeester Wim Naujoks dirigeert het muziekkorps van het Leger des Heils onlangs bij een optreden op het winkelcentrum De Loper. (Foto: UWM/PS)

Het muziekkorps van het Leger de Heils in Vlaardingen viert op zaterdag 24 september met een jubileumconcert haar 115-jarig bestaan. In de wereld van de muziekkorpsen een opmerkelijk jubileum. Ook landelijk gezien mag dit jubileum bijzonder genoemd worden. Het muziekkorps kent een rijke geschiedenis en de huidige kapelmeester Wim Naujoks weet hier alles van. Via zijn ouders rolde hij al op jonge leeftijd in de muziekwereld van het Leger des Heils.

Door Peter Spek

“In een tijd waarin de amateurgezelschappen het zeer moeilijk hebben en veel muziekkorpsen moesten stoppen, vieren wij dit 115-jarig jubileum. Het muziekkorps is ontstaan doordat zes Vlaardingse mannen besloten een instrument te gaan leren bespelen. Het was een tijd waarin het Leger des Heils moest vechten voor een plaatsje in de Vlaardingse maatschappij”, zegt Wim Naujoks. Het muziekkorps van het Leger des Heils heeft in haar bestaan veel mooie momenten gekend, maar het heeft ook moeilijke tijden meegemaakt. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin de vrouwen de instrumenten oppakten omdat de mannen in Duitsland moesten werken en direct na de bevrijding in mei 1945 stond ons muziekkorps als dank aan de bevrijders, op het dak van ons gebouw van het Leger des Heils muziek te maken, zijn opmerkelijke feiten uit de geschiedenis van ons muziekkorps”, zegt Wim Naujoks.  

In de beginjaren van ons bestaan, traden wij voornamelijk op straat op

“Trots zijn wij dat het muziekkorps nog steeds dienstbaar is aan de kerk en maatschappij.” Vooral het dienstbaar zijn aan kerk en maatschappij loopt als een rode draad door de geschiedenis van het muziekkorps van het Leger des Heils. “In de beginjaren van ons bestaan, traden wij voornamelijk op straat op. In uniform en elke muzikant met een instrument waar muziek uitkwam was bij ons welkom”, weet Wim Naujoks uit overlevering. “Maar in de loop van de jaren is dat drastisch veranderd. Nu zijn wij voornamelijk een muziekkorps met koperen instrumenten. Ons repertoire is ook veranderd. Wij spelen filmmuziek en jazz. Was het voorheen nog regel dat je heilsoldaat moest zijn om in het korps opgenomen te kunnen worden, wij zijn nu een open muziekkorps, maar je moet wel onze beginselen onderschrijven.”

Wim Naujoks is het werk van het Leger des Heils met de paplepel ingegoten. “Mijn ouders waren heilsoldaat en ik ging al jong mee naar diensten en optredens van het muziekkorps. En al vroeg speelde ik mee in het korps. Dat doe ik nu al bijna vijftig jaar.” De Vlaardinger is opgeklommen van muzikant tot kapelmeester. “Een veelomvattende functie. Naast het dirigeren van het muziekkorps zoek ik ook de muziek uit en regel ik alles wat zich verder voordoet.” Naast de regelmatige optredens in de buitenlucht, de begeleiding van de samenzang op zondag is de jaarlijkse medewerking aan de dodenherdenking op het Verploegh Chasseplein een hoogtepunt. “Maar nu kijken wij wel uit naar ons jubileumconcert met medewerking van het Vlaardings mannenkoor Orpheus en hobo soliste Inge Clement.” Het jubileumconcert wordt gegeven in het kerkgebouw aan de Magnoliastraat 41 en begint om 19.30 uur. De toegang is gratis.