Voetbalclub CWO heeft financieel adviseur om leden te ondersteunen

Algemeen
Jeroen Onderdelinden van CWO is voor zijn club de financieel adviseur geworden om leden die de weg niet weten om in aanmerking te komen voor een financiële regeling bij te staan.
Jeroen Onderdelinden van CWO is voor zijn club de financieel adviseur geworden om leden die de weg niet weten om in aanmerking te komen voor een financiële regeling bij te staan. (Foto: Peter Spek)

Ook sportclubs merken steeds meer dat leden de financiële verplichten niet meer na kunnen komen. Zeker ook met de sombere toekomstbeelden van de energiecrisis met de torenhoge gas, water en elektriciteitsrekeningen en het stijgen van de prijzen van de dagelijkse levensbehoeften zoals de boodschappen, veroorzaakt door de oorlog in de Oekraïne. Leden van sportclubs, jong of oud, moeten keuzes gaan maken.

Door Peter Spek

Bij de voetbalvereniging CWO is dit besef doorgedrongen. “Iedereen moet kunnen voetballen, ook als het financieel even tegenzit. Uit onderzoek blijkt dat één op de elf kinderen in Nederland opgroeit in armoede, waardoor het voor ouders soms lastig is om de contributie en andere benodigdheden van een sportclub te betalen.”

Regelingen

“Vaak zijn er genoeg regelingen om te kunnen voetballen, ook als er even geen geld is. Regelingen die soms onvoldoende bekend zijn bij ouders en verenigingen,” zegt Jeroen Onderdelinden van CWO. De club uit het Nieuwelantpark kijkt niet weg van deze situatie en heeft de samenwerking gezocht met de ING, de KNVB, SchuldenlabNL, de VoorzieningenWijzer en de Nederlandse Schuldhulproute door het aanstellen van Jeroen Onderdelinden als financieel contactpersoon die gezinnen gaat helpen met het aanvragen van de juiste lokale regelingen. 

‘Niemand mag, om welke reden dan ook, buitenspel komen te staan, ook op onze club niet’

Het blijkt dat er veel regelingen bestaan, maar die zijn vaak niet bekend bij de leden. “Niemand mag, om welke reden dan ook, buitenspel komen te staan, ook op onze club niet. Geldzorgen mogen niet de reden zijn waarom kinderen niet kunnen voetballen. Wij zijn blij dat wij met hulp van onze financieel contactpersoon daarbij kunnen helpen om de leden te wijzen op de bestaande regelingen.”

Krappe beurs

“Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om de weg naar de regelingen te vinden, maar ook kan het lastig zijn om erover te praten.  Geweldig dat wij nu ook een financieel contactpersoon hebben die gezinnen hierbij gaat helpen. Zo kunnen wij samen met ING, KNVB en maatschappelijke partners zorgen dat kinderen kunnen voetballen, ook als er even niet genoeg geld is,” aldus voorzitter Bianca Post van CWO.

 ”Er zijn landelijk en lokaal voldoende regelingen die mensen met een krappe beurs op weg kunnen helpen om bijvoorbeeld de contributie of kleding te betalen,” zegt Steffen van Iersel, sponsormanager bij de ING. Sommige gezinnen weten niet goed waar zij die hulp kunnen vinden. De financieel contactpersoon op de club kan hier gezinnen bij helpen. Dit kan een vrijwilliger zijn van de club of een ING-medewerker die de club en de ouders gaat helpen de weg te wijzen. 

Ons doel is dat er op zoveel mogelijk amateurclubs in Nederland een financieel contactpersoon beschikbaar komt om gezinnen te helpen en het onderwerp geldzorgen binnen de club bespreekbaar te maken. Geweldig dat CWO nu ook meedoet,” zegt Steffen van Iersel, van de ING, die hoopt dat meer sportclubs zijn hulp inroepen.