Vlaardingse Gouden Buur Award is aansporing tot collectiviteit en samenwerken aan gemeenschappelijke waarden

Algemeen
Vlnr.: Rianne Noorda, Hermine Koning, Loek Snijders, Kees Clement.
Vlnr.: Rianne Noorda, Hermine Koning, Loek Snijders, Kees Clement. (Foto: PR)

De Vlaardingse Gouden Buur Award is dit jaar uitgereikt aan een collectiviteit, namelijk het Bewonersplatform Oud Ambacht, welke een bewonersinitiatief is dat zich inzet voor ontmoeting en verbinding van buurtbewoners en om gezamenlijk te werken aan een mooier buurt.

Ingezonden

Middels buurtspeelmiddagen en activiteiten voor ouderen lukt het dit bewonersplatform aardig om de sociale cohesie te vergroten, waardoor de groep buurtbewoners erg met elkaar is betrokken. Gebleken is ook dat de buurtbewoners daadwerkelijk het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van het platform en ze voelen zich ook verantwoordelijk voor de sfeer in de groep en in de buurt. Kortom: het Bewonersplatform Oud Ambacht verdient terecht de meeste nominaties en kan als voorbeeld worden gesteld voor heel Vlaardingen.

Welzijn

Dit bureninitiatief is niet aan de organisatie van de Vlaardingse Gouden Buur Award voorbijgegaan. Het initiatief is prijzenswaardig omdat het bijdraagt aan het vergroten van het welzijn van de bewoners, vooral de senioren. Dit is aanleiding geweest voor de organisatie van de Vlaardingse Gouden Buur Award om het bewonersplatform Oud Ambacht in aanmerking te doen komen voor de Award. Dit buurtinitiatief wordt door de organisatie gezien als een schoolvoorbeeld hoe saamhorigheid, harmonie en sociale cohesie in woonwijken kunnen worden vergroot.

De mate waarin een buurt of wijk aantrekkelijk en/of geschikt is om te wonen, is volgens Milton R. King, de mede grondlegger van Buurtbemiddeling Vlaardingen, afhankelijk van hoe dialoog, participatie, samenwerking en inclusiviteit wordt toegepast door de bewoners van de gemeente. Hij is daarom ingenomen met het feit dat de Vlaardingse Gouden Buur Award dit jaar is uitgereikt aan een groep, waarmee ook een verruiming heeft plaatsgevonden van focus van individualiteit naar collectiviteit.

Deze Vlaardingse Gouden Award is in het leven geroepen in 2016 en sedertdien zijn er jaarlijks individuele buurtbewoners in aanmerking gekomen voor deze onderscheiding en erkenning. Het betreft bewoners die een opvallende bijdrage leveren of hebben geleverd aan het leefbaar houden van de gemeente. Nu dit jaar de award is uitgereikt aan een collectiviteit in plaats van een individu, is dat volgens King een bewijs dat steeds meer en meer bewoners hun handen in elkaar slaan om hun gemeente leefbaar te houden.

 De award is volgens hem sinds 2016 een prikkel geweest naar bewoners toe om zich te realiseren dat een vellige woon en leefomgeving van de gemeente erop neerkomt dat er gezamenlijk gewerkt moet worden aan gemeenschappelijke waarden welke het gevoel van onderlinge solidariteit vergroten.

De genomineerden voor dit jaar waren: het bewonersplatform Abeltje en het bewonersplatform Oud Ambacht. De trekker van het bewonersplatform Oud Ambacht, Kees Clement , beschouwt de award als de kroon op het harde en vele werk dat is verzet. Het doel dat je wil bereiken, kan volgens hem alleen door je werk met veel inzet te doen. Hij ziet de award als een stimulans om verder te werken aan het welzijn van de bewoners in zijn buurt. Zowel de Gouden Buur Award als de Gouden Buur Sleutels, alsook de certificaten aan de winnaars werden uitgereikt door allround zangeres, Rita Young. De Gouden Buur Award is een initiatief van de Buurtbemiddeling Vlaardingen, met ondersteuning van het Oranje Fonds, Orange Food Vlaardingen, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., Bloembinderij Sandra en de gemeente Vlaardingen. De award wordt ingezet als instrument om bewoners aan te sporen vredig, harmonisch en begripvol met elkaar te leven in een samenleving die verschillende sociale groepen en personen van verschillende nationaliteiten, culturele achtergronden en religiën herbergt.