Commissaris van de Koning: ‘Geloof in zelfredzaamheid is doorgeschoten’

Algemeen
Drs. J. (Jaap) Smit is Commissaris van de Koning in Zuid-Holland.
Drs. J. (Jaap) Smit is Commissaris van de Koning in Zuid-Holland. (Foto: Dirk Hol)

Het geloof in zelfredzaamheid van oudere mensen is in de politiek doorgeschoten. Dat zei de Commissaris van de Koning, Jaap Smit, vrijdagmiddag bij de officiële opening van het zorggebouw van Uitzicht.

Door Kor Kegel

Uit eigen ervaring met zijn moeder weet Jaap Smit dat je er rekening mee moet houden dat ouderen in de laatste fase van hun leven in een zorgsituatie komen. Dan dreigt dat er te weinig zorg is, enerzijds omdat de overheid te veel op de koers van zelfredzaamheid zit, anderzijds omdat ouderen zelf het accepteren van zorg te lang uitstellen vanuit een onrealistisch beeld van wat ze nog kunnen. “Vanuit deze perspectieven is het goed dat er woonzorgcomplexen zijn van waaruit en waarbinnen zorg wordt geboden,” zei de Commissaris van de Koning.

Door de sloop van bejaardenhuizen is er meer druk gekomen op de mantelzorg. “Dat wordt daardoor steeds belangrijker, maar dan moeten mantelzorgers er wel de tijd voor kunnen maken en er de energie voor hebben. Soms gaat het niet door een hoge werkdruk of doordat sommige mensen niet rond kunnen komen van één baan.”

Jaap Smit ziet het aantal ouderen de komende decennia verder toenemen. “De arbeidsmarkt is krap en voor de zorg zijn veel en steeds meer mensen nodig. Zorg is geen product dat in een aantal minuten behandeling kan worden uitgedrukt. Het kan niet zomaar elke dag door weer een andere uitzendmedewerker of invalkracht worden geleverd”, zei hij. “Het gaat grotendeels om menselijke aandacht en verbinding en daar moet tijd voor zijn. Dat betekent ook dat het van belang is, als er technologische ontwikkelingen zijn zoals zorg op afstand, daarbij de menselijke maat niet te vergeten.”