Lezing Jan Anderson in het Streekmuseum ‘Sparen heeft weer zin’

Algemeen
Flipje spaarpot.
Flipje spaarpot. (Foto: Hans Bakker)

Een aantal notabelen in Vlaardingen nam in 1823, 200 jaar geleden het initiatief om een Spaarbank op te richten. De ‘gewone’ man kon veilig het overschotje van zijn weekloon vrijdagsavonds naar het stadhuis brengen waar het bestuur wekelijks zitting hield.

De bestuurders werden hiervoor niet betaald en het eerste jaar werd er al f 4.795,- inleggeld met een rente van 4% vergoed. Sparen van de generatie van Jan Anderson (van voor 1940) betekende dat men jaren moest sparen voor een uitzet.

Het hoofdkantoor op de Schiedamseweg had in de 80e jaren, van de vorige eeuw zes bijkantoren in Vlaardingen die de gehele dag bezet waren. Tevens reed er zelfs een bus langs de bejaardenhuizen om de ‘oudjes’ spaar service te verlenen.

Naast de oude kous of sok in de linnenkast tonen wij in onze tentoonstelling ruim honderd voorbeelden om geld te sparen. Ook de reclame wereld zag er brood in bvb Flipje van Tiel werd een gewilde spaarpot. De Brabantia spaarbus heeft zes verschillende vakjes voor; Kleding, Vakantie, Gas en Licht. Uit de collectie van meer dan 500 spaarpotten toon het museum er ruim 300.

Deze zijn na de lezing te bewonderen met een deskundige explicatie.

Tijdens de tentoonstelling zijn er nog diverse spaarpotten aangeboden o.a. een grote spaarpot uit het Hospitaal Kerkschip De Hoop. Tevens ontvingen wij er één welke gemaakt is van 21 stukjes zink door loodgieter Jan Riedijk.

De lezing wordt gehouden Zaterdag 1 en Zondag 2 oktober in het Streekmuseum Jan Anderson, aanvang 13.30 uur. Kethelweg 50 in Vlaardingen.

Het boekje ‘Sparen is Vergaren’ uit de serie ‘van ’t Oft naar ‘t Oofd ‘ deel 59 is verkrijgbaar in het Streekmuseum voor € 3,50.

Streekmuseum Jan Anderson is geopend iedere zaterdag en de eerste zondag in de maand van 14.00 – 16.00 uur. Gratis toegang, Kethelweg 50, Vlaardingen.

Voor meer informatie en eventuele aanvullingen op bovenstaande informatie graag contact opnemen met, Jan Anderson tel. 4343843.

Brabantia spaarbus.
Boekje Sparen is vergaren.
Spaarpotten.
Spaarpotten.