Schoolbeton in Groene zone Hofsingel of duurzaam bewonersbelang?

Algemeen
Bewoners Oostwijk tegen bouw van fusieschool in 't Hof.
Bewoners Oostwijk tegen bouw van fusieschool in 't Hof. (Foto: PR)

Buiten regende het pijpenstelen, binnen in de Windwijzer was het warm, droog en niet gezellig. Meer dan 150 bewoners bezochten de gemeentelijke informatieavond over de mogelijke bouw van een school aan de Hofsingel. Christelijke basisscholen Johannes Calvijn van de Claudius Civilislaan in de Westwijk en Het Christal van de Pompenburgsingel willen op één locatie samen verder gaan.

door Peter de Jong

Volgens wethouders Koen Kegel en Jacky Silos bleek de Hofsingel de best geschikte locatie, na een onderzoek gedaan tussen 11 verschillende locaties door heel de stad. Hoofdargument; “Het ligt zo mooi tussen de twee huidige locaties in.” Nadat wethouder Kegel het gemeentelijke standpunt en het eventuele vervolgtraject had geschetst, kreeg actievoerder Jan van der Kolk onder groot applaus het woord. Met een zeer gedegen verhaal liet hij de wethouders alle hoeken van de ‘school’ zien. Er deugde niets van plan, onderzoek, intenties en de actie van de twee schooldirecteuren die al in maart met gedetailleerde plannen bij het Pannenkoekhuis op bezoek waren geweest.

Ovatie

Aan het eind van zijn betoog kreeg Jan een staande ovatie. Halverwege de avond bracht wethouder Kegel terloops het uiteindelijk toch belangrijkste argument te berde: Hofsingel is gemeentelijk eigendom, andere locaties moeten voor veel geld gekocht worden. Hoe het financiële verhaal is rond vertrek, nieuwbouw of woningbouw op de locatie van Johannes Calvijn kwam niet uit de verf. Voor de locatie van Het Christal is al een nieuwe bestemming, er komt hier een Jenaplan school. Wethouder Kegel bleek verrast door het verzet tegen het schoolplan. “Ik kreeg enkele maanden geleden op hun verzoek bezoek van een drietal buurtbewoners die mij vertelden groot voorstander van het plan te zijn. Onterecht nam ik aan dat zij namens de hele buurt spraken.”

Tunnelvisie

Alhoewel wethouder Kegel aangaf dat hij zich terdege had voorbereid op een ‘stevige’ avond, viel er vanuit de zaal geen enkel onvertogen woord en hield de avond een zeer ordelijk verloop. Met echter wel degelijk bewogen en soms zelfs emotionele reacties. Uit diverse reacties uit de zaal bleek dat er vanuit de burgerlijke samenleving besef is dat de huidige manier van maatschappelijk denken en doen zou moeten veranderen. Niet alleen technisch bestuurlijke besluitvorming en dwingend geld moet uitgangspunt zijn, maar duurzaam respect voor mens, natuur en sociale -omgevings- waarden. Naast hun bezwaren, brachten de bewoners een aantal onderbouwde alternatieven voor Groen en duurzaam hergebruik van locatie en opstal. Waarbij stadslandbouw, milieueducatie, ambachtelijke werkplaats tegenover stonden aan ‘doel denken met tunnelvisie’, wijkverkeersdruk, afbrokkeling van Groene hoofdstructuur ondanks bestemmingsplan en historische stadsbescherming en dergelijke.

Herbezinning

Hoezeer wethouder Kegel ook probeerde de gang van zaken met trillingsmeters rooskleurig te schetsen, kon hij de zaal vol bewoners niet van zijn argumenten overtuigen. Kegel zal dan ook met heel wat meer moeten komen dan rooskleurige schetsen om de bewoners hun politieke vertrouwen terug te geven. Niet alleen de wethouders moeten echter met hun rammelende schoolplannetje terug naar het college om te zien wat er meer waard is: 200 schoolkinderen met hun dagelijkse verkeersbewegingen vanuit heel de stad en zelfs daarbuiten - of behoud van groene rust en kalmte met een oorspronkelijk gebouwtje dat met originele ideeën juist perfect in de buurt past. Ook de nu geactiveerde buurtbewoners staan nu voor een opgaaf: Hun onvrede van dit moment omzetten naar een ‘maatschappelijke structuur’ waarmee het stadhuis in overleg kan. Het zou zomaar kunnen leiden tot herbezinning en nieuwe formulering van maatschappelijke waarden en inzet bevolkingsparticipatie.

Twee dagen later tijdens de raadscommissie op donderdag later bleek al dat veel partijen dit schoolverhaaltje in elk geval niet voor zoete koek slikten.