Symbolisch zwaaiden, ondanks het verdriet van het sluiten van het pand van C&A op de Hoogstraat, de personeelsleden en oud collega’s, die goede oud tijd uit.
Symbolisch zwaaiden, ondanks het verdriet van het sluiten van het pand van C&A op de Hoogstraat, de personeelsleden en oud collega’s, die goede oud tijd uit. (Foto: Peter Spek)

Na bijna een halve eeuw sluit C&A definitief de deur en dat zorgde voor emotionele momenten bij het personeel

Algemeen

Het werden nog een paar emotionele uren. Afgelopen zaterdagmiddag verzamelden zich rond het middaguur de huidige personeelsleden en oud-collega’s van C&A zich rond een mooi gedekte tafel bij de ingang van het pand aan de Hoogstraat. De tranen welden al een beetje op bij diverse verkoopsters bij de gedachte, dat dit nu echt de laatste uren waren van het kledingwarenhuis in Vlaardingen.

Door Peter Spek

Om precies vijf uur zou de deur, na bijna een halve eeuw C&A in Vlaardingen, definitief op slot gaan. Ook bij de Vlaardingse Yvonne van de Linden, die bijna 46 jaar werkzaam was bij C&A en de laatste veertig jaar in het filiaal in Vlaardingen. “Dit doet mij wel wat”, zegt Yvonne van de Linden. “Veertig jaar gewerkt op deze plek en nu gaat de stekker eruit. Ik zal het missen”, aldus de Vlaardingse, als de tranen in haar ogen zichtbaar worden. “Het is een deel van je leven geworden. Ik kom uit een groot gezin en mijn moeder zei, toen ik vijftien jaar was, je moet maar een baantje gaan zoeken. Via mijn schoonzus kwam ik terecht bij C&A als verkoopster. Ik ben er niet meer weggegaan. Ik had nog gehoopt, dat de directie van C&A zou uitkijken naar een kleiner pand in de stad, om de verkoop voor te zetten, maar dat is er niet van gekomen.”

Herinneringen

Terwijl de laatste klanten nog een kijkje komen nemen om nog een sterk afgeprijsd kledingstuk te kopen in de bijna al helemaal leegstaande benedenverdieping, worden aan tafel nog wat herinneringen opgehaald uit die goede oude tijd. Een aantal collega’s van Yvonne van de Linden gaat elders in een filiaal werken van C&A, maar de Vlaardingse houdt het voor gezien.
“Ik ga een jaartje eerder met pensioen en genieten van mijn vrije tijd en van mijn kleinkinderen.” Opnieuw verdwijnt met de sluiting van C&A een gezichtsbepalend bedrijf uit Vlaardingen en zorgt voor meer leegstand in het al zieltogend centrum. Het bericht komt overigens niet als een verrassing. Enkele maanden geleden kondigde de eigenaar van C&A al aan, dat de verkoop van kleding vanuit het pand op de Hoogstraat, niet meer rendabel was. Voor veel Vlaardingers, die met een kleine beurs toch het gezin van kleding kon voorzien, een behoorlijke aderlating, zeker in deze dure tijden met oplopende energieprijzen en de stijgende prijzen van de dagelijkse boodschappen.

Stuntprijzen

In de afgelopen weken ging de voorraad tegen stuntprijzen de deur uit. Met de sluiting van het het C&A-pand, stijgt de vierkante meter leegstand in de binnenstad fors. Het gebouw aan de Hoogstraat telt 783 m2. “Ik heb deze week nog wel wat kleding kunnen kopen tegen een forse korting”, zegt Jolanda de Weert uit Vlaardingen, die afgelopen vrijdagmiddag nog even de winkel in liep. “Ik ben een fan van deze winkel. Ik kwam er wekelijks, niet alleen om iets te kopen, maar om gewoon even rond te lopen en te combineren met het drinken van een kopje koffie hier aan de overkant bij het Hart van Vlaardingen. Dat loopje ga ik wel missen.”
Ook Lenie van der Marel vindt het jammer dat C&A verdwijnt uit het centrum. “Het was voor mij het ijkpunt bij een bezoek aan de stad. Ik stalde mijn fiets altijd voor het gebouw van C&A en liep dan door de winkel, keek even of er nog koopjes waren, naar het centrum.” Maar wat is de toekomst van het gebouw? Staat het pand lange tijd leeg met een grote kans op verpaupering. Er staan geen grote winkelketens te trappelen om het gebouw te betrekken. Dan de berichten over een mogelijke verbouwing tot appartementen.

Stuntprijzen

In deze tijd van grote schaarse op de woningmarkt een reële optie. Het is niet toevallig dat de onlangs aangestelde gemeentelijke transitiemanager Marian Langbroek alle pandeigenaren van de Hoogstraat heeft uitgenodigd om eens te praten om de winkelbestemming om te bouwen tot woonbestemming. Het realiseren van appartementen in het C&A-gebouw zou als een vliegwiel kunnen werken om van de Hoogstraat een aantrekkelijke woonstraat te maken.

Lees ook

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Kort nieuws uit Vlaardingen Algemeen 7 dec, 10:10
Afbeelding
Soap over gevaarlijke op- en afritten in Park Hooglede Algemeen 7 dec, 07:31
Afbeelding
Koop jij ook een lichtje voor de kinderen in het Sophia? Partnerbijdrage 6 dec, 16:37
Afbeelding
Column van Peter Spek deze week: Vuurwerkangst Algemeen 6 dec, 16:00
Afbeelding
IJsclub geeft les op Winterterras Algemeen 6 dec, 07:23
Afbeelding
Twist swingend naar ruime winst Sport 5 dec, 14:23
Afbeelding
100 Jaar Lubrecht Transport Sport 5 dec, 14:16
Afbeelding
Sport in het kort Sport 5 dec, 12:34
Afbeelding
‘Ploeg om rekening mee te houden’ Sport 5 dec, 10:32
Afbeelding
5 december NL-Alert testbericht Algemeen 5 dec, 08:01
Afbeelding
Foto van de week: aan welke kant? Algemeen 3 dec, 12:28
Afbeelding
Kerstmarkt bewonersgroep West op zijn Best Algemeen 2 dec, 12:34
Afbeelding
A20 blijft open, alleen afsluitingen van op- en afritten richting Rotterdam Algemeen 2 dec, 11:21
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief