Column: Begroting

Algemeen
Bart van der Linden.
Bart van der Linden. (Foto: )

door Bart van der Linden

Het zal u niet verbazen, maar ook dit jaar heeft de gemeente weer een sluitende begroting gepresenteerd. En als klap op de vuurpijl ook nog een meerjarenbegroting, waarin de cijfers en ronkende teksten je om de oren vliegen in een 202 pagina’s tellend rapport. Leest het als een thriller, met aan het eind van ieder hoofdstuk een cliffhanger, of dommel je langzaam weg als ware het een duffe streekroman waar de afloop al vaststaat voordat je het boek openslaat? Feit is dat de ambities tot in de hemel reiken. Hoe het ook afloopt, de bedoeling is dat Vlaardingen er van opknapt. “De opdracht is om hard te werken aan een stad waar het fijn wonen, werken en recreëren is. Daarbij houden wij onze financiën goed in de gaten. Na een aantal jaren waarbij wij de hand op de knip moesten houden, laat onze financiële situatie het nu toe om weloverwogen meer te investeren in onze stad.” Zo, dat zijn teksten van wethouder Bart Bikkers. Niet alleen Den Haag strooit met geld, ook onze haringstad gaat dit doen. Waar Vlaardingen een aantal jaren geleden nog onder curatele stond van de Provincie, daar is nu de omslag dat geld weer uitgegeven mag worden. En ja, dat voelt altijd goed, geld uitgeven. Alleen jammer dat we het altijd in handen moeten leggen van politici, die met ‘ons’ geld kunnen doen wat ze willen. 

Om maar even een paar voorbeelden te noemen, ook terug te zien in de begroting 2023: een nieuwe Rivierzone, een stad die ‘leefbaar’ oogt en inzet op nieuwe energie, een Westwijk die een metamorfose krijgt en een stad die groen, veilig en zorgzaam is. Interessant om te zien is hoeveel het ons als brave burger kost, al die plannen. Voor ruim 4.200 euro ben je klaar. Dan zit je er weer warmpjes bij, als we het stadhuis moeten geloven. Al moet je die warmte in deze tijden ook weer niet te letterlijk nemen, want gezien de op hol slaande energiemarkt, vrees ik voor ‘killere tijden’. 

Maar goed, een begroting met ‘grootse plannen’ dus. Waar de Vlaardingse burger te allen tijde wordt geïnformeerd over besluiten van de gemeente. Of wacht, wat is er ook alweer gebeurd met de communicatie rond de eventuele bouw van een school in ‘t Hof? Juist, het kan veel beter. Wil de politiek de burger aan zich blijven binden, dan begint dit met luisteren naar én informeren van de burger. Om er nog maar een ‘pakkende’ quote van Bikkers uit te gooien: “Wij zijn ambitieus en enthousiast om kansen voor Vlaardingen te verzilveren, maar doen dat niet roekeloos.” 

Tot slot nog even over de ‘vergroening’. Als je een stad volbouwt met woningen en bouwactiviteiten hele stadsdelen domineren, is de rust en stilte van de Broekpolder, het Hof, of de Heemtuin superbelangrijk. Niet aan tornen dus!