Directeur Esther Harmsen(links) van het Geuzencollege opent samen met wethouder Jacky Silos en leerling Fleur Bom de nieuwe praktijk/leerwinkel in de Fransenstraat. Docente Annette Wielaard kijkt tevreden toe.
Directeur Esther Harmsen(links) van het Geuzencollege opent samen met wethouder Jacky Silos en leerling Fleur Bom de nieuwe praktijk/leerwinkel in de Fransenstraat. Docente Annette Wielaard kijkt tevreden toe. (Foto: Peter Spek)

Duurzaamheid en onderwijs gaan bij Lokaal 97 hand in hand

Algemeen

Duurzaamheid en onderwijs gaan in de nieuwe locatie van Lokaal 97, de praktijk/leerwinkel voor de leerlingen van het Geuzencollege, hand in hand. Afgelopen zaterdagmiddag werd met enig feestvertoon de nieuwe leerplaats in de Fransenstraat geopend en kwam er een einde aan een onzekere periode, na de sluiting van het onderkomen aan de Hoogstraat.

Door Peter Spek

“Het was inderdaad een spannende tijd”, zegt docente Annette Wielaard bij de opening van de praktijk en leerwinkel in de Fransenstraat. 

Geschikt

“De eigenaar van het pand op de Hoogstraat, waar wij tien jaar in hebben gezeten, gaat het pand ombouwen tot een woning en daarom moesten wij vertrekken. En er was in eerste instantie niet snel een ander pand te vinden dat voor ons geschikt was, maar uiteindelijk, toen wij zagen dat Leon herenmode ging stoppen, hebben wij direct contact opgenomen. Dit leek ons een zeer geschikt pand.” En het resultaat mag er zijn. De winkel, waar door de leerlingen van het Geuzencollege tweedehands spullen worden verkocht, ziet er fris en rein uit. “De verkoop uit houten kisten op de Hoogstraat hebben wij vervangen door winkelstellages. Dit ziet er allemaal heel verzorgd uit,” aldus Annette Wielaard. 

‘Onze wens om ook een klaslokaal onder te brengen bij de praktijk/leerwinkel is hier niet gelukt’

Ook directeur Esther Harmsen was te spreken over de nieuwe locatie. “Onze wens om ook een klaslokaal onder te brengen bij de praktijk/leerwinkel is hier niet gelukt, maar dat idee is nog niet uit ons hoofd voor de toekomst. Het zou natuurlijk prachtig zijn als de leerlingen die stage lopen in de winkel, het theoriegedeelte ook op die locatie kunnen volgen. Nu moeten zij daarvoor terug naar school.” 

Praktijkervaring

Theo Werner, oud-directeur van het Geuzencollege en bedenker van dit concept keek tevreden toe. “Tien jaar geleden vond ik dat de leerlingen te weinig praktijkervaring opdeden. Het is natuurlijk heel anders als je ook echt in een winkel kan staan, klanten kan ontvangen en ook echt om moet gaan met geld. Op school werd dat nagespeeld met nepgeld in een kassa, zonder klanten,” aldus Theo Werner. De Vlaardinger is blij, dat de huidige directie ook de noodzaak inziet van deze vorm van onderwijs. “Alle facetten komen langs om de nodige ervaring op te doen.” En daar was Fleur Bom, die stage loopt in de praktijk/leerwinkel, het helemaal mee eens. “Vooral de verhuizing heeft mij veel geleerd. De laatste maanden lag het accent vooral op het inrichten van de winkel en wel op de juiste manier, waar moeten de spullen komen staan, zodat de klanten het snel kunnen vinden,” zegt Fleur Bom, die samen met wethouder Jacky Silos de winkel officieel mocht openen. “Of ik ook na deze opleiding de richting van deze branche opga weet ik nog niet. Mogelijk dat ik het hotelvak in wil. Ik kan de ervaring, hier opgedaan met het omgaan met mensen, daar goed gebruiken. Ik heb daar veel van geleerd.” De maatschappelijke betrokkenheid wordt in Lokaal97 zeker niet vergeten. Een groot deel van de opbrengst gaat naar een goed doel, uitgezocht door de leerlingen.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Kort nieuws uit Vlaardingen Algemeen 7 dec, 10:10
Afbeelding
Soap over gevaarlijke op- en afritten in Park Hooglede Algemeen 7 dec, 07:31
Afbeelding
Koop jij ook een lichtje voor de kinderen in het Sophia? Partnerbijdrage 6 dec, 16:37
Afbeelding
Column van Peter Spek deze week: Vuurwerkangst Algemeen 6 dec, 16:00
Afbeelding
IJsclub geeft les op Winterterras Algemeen 6 dec, 07:23
Afbeelding
Twist swingend naar ruime winst Sport 5 dec, 14:23
Afbeelding
100 Jaar Lubrecht Transport Sport 5 dec, 14:16
Afbeelding
Sport in het kort Sport 5 dec, 12:34
Afbeelding
‘Ploeg om rekening mee te houden’ Sport 5 dec, 10:32
Afbeelding
5 december NL-Alert testbericht Algemeen 5 dec, 08:01
Afbeelding
Foto van de week: aan welke kant? Algemeen 3 dec, 12:28
Afbeelding
Kerstmarkt bewonersgroep West op zijn Best Algemeen 2 dec, 12:34
Afbeelding
A20 blijft open, alleen afsluitingen van op- en afritten richting Rotterdam Algemeen 2 dec, 11:21
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief