Ingezonden: ‘Gehakdag’ in Vlaardingen

Algemeen
Gebouw van het voormalige Gemeenschappelijk Administratiekantoor (GAK).
Gebouw van het voormalige Gemeenschappelijk Administratiekantoor (GAK). (Foto: Bart Bos)

“Rijdende langs het leegstaande pand van de voormalige Gemeenschappelijk Administratiekantoor (GAK) aan de Industrieweg kan ik het niet laten om even stil te staan en te mijmeren over dit gebouw.”

door Bart Bos

“Niet omdat ik het nu zo mooi gebouw vind, integendeel maar omdat het mij iedere keer doet herinneren aan mijn inmiddels overleden ouders. Mijn vader was tijdens een groot gedeelte van zijn leven arbeidsbeperkt en in die hoedanigheid afhankelijk van een WAO uitkering. Als klein jochie begreep ik nog weinig tot niets van dat begrip, maar wist wel wat gehakt was. Daarom begreep ik er nooit een snars van wanneer ik mijn moeder hoorde zeggen dat ze weer even langs het “gehak” moest.”

“Hetzelfde afgebroken woord dat zij gebruikte wanneer ze op de woensdag zei: “vandaag is weer gehakdag”. Jarenlang begreep ik het niet en vroeg er, wellicht uit angst dom te worden gevonden, ook maar niet naar wanneer ik haar wederom hoorde zeggen dat ze naar het “gehak” ging in Vlaardingen, terwijl we in Schiedam toch ook slagers hadden! Tot ik als puber over de Deltaweg reed en boven de spoorbaan een wit kantoor zag opdoemen met grote letters: GAK.

“Toen drong het pas tot mij door: niets gehakdag, mijn ouders hadden gewoon een spraakgebrek!”