Bedrijventerrein Vergulde Hand West
Bedrijventerrein Vergulde Hand West (Foto: Google Maps)

Wijk voor Oekraïense ontheemden krijgt stap voor stap vorm

Algemeen

Deze week kunnen de eerste Oekraïners zich aanmelden voor een tijdelijke woning in de wijk die wordt gebouwd naast bedrijventerrein Vergulde Hand West. De mensen die nu in de opvanglocaties Casa Nova (District U) en de boerderij aan de Broekpolderweg wonen, komen als eerste in aanmerking voor een woning.

De gemeente verwacht eind november de eerste woningen te plaatsen, zodat rond de kerst de eerste Oekraïners kunnen verhuizen. De locatie is tot uiterlijk medio 2026 in gebruik voor de tijdelijke opvang van Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Daarna komt een deel van deze woningen op een andere plek in de stad beschikbaar voor Vlaardingse woningzoekenden.
Nadat de eerste woningen geplaatst zijn, moeten ze afgewerkt en ingericht worden. Dat duurt ongeveer een maand. Omdat de gemeente net als in de rest van Nederland te maken heeft met tekorten aan materialen en personeel, is het voortdurend puzzelen en creatief zijn. Ook is duidelijk geworden dat het noodzakelijk is om de woningen te heien omdat de grond op het terrein erg drassig is. Daardoor kunnen de eerste woningen weliswaar iets later geplaatst worden, maar is het wel mogelijk om een extra laag woningen te bouwen. Zo kunnen we meer mensen tijdelijk onderdak bieden. Het streven is 1.000 Oekraïense ontheemden op te vangen.
Burgemeester Bert Wijbenga: “We lopen met deze ontwikkeling voorop in Nederland. Dat betekent dat dingen nieuw zijn en uitgevonden moeten worden. Met een enorme dosis positieve energie zetten we stappen. Ik ben er trots op dat wij als stad een bijdrage kunnen leveren aan deze oorlogscrisis. We doen dat bovenop alle inspanningen die we al doen voor Vlaardingse woningzoekenden, zoals de flexwoningen op District U. Want ook voor onze eigen inwoners is de woningnood hoog.”
Nadat de eerste woningen zijn geplaatst, zal de wijk stapsgewijs groeien. De inschatting op dit moment is dat begin van de zomer 2023 de laatste woningen geplaatst worden.

School

We verwachten in het eerste kwartaal van 2023 de deuren te kunnen openen van een tijdelijke basisschool. Er is een tijdelijke schooldirecteur aangesteld en inmiddels de eerste twee medewerkers voor het onderwijsteam geworven. Via stichting Spoetnik is er een groot aantal tafels en stoelen en ook twee digiborden in bruikleen gekregen. Ook komt er een sporthal en twee gebouwen waar zorg, activiteiten en ontmoeten centraal staan.

Instroom Vlaardingse Oekraïners

Nadat de Oekraïners die nu in de gemeentelijke (nood)opvang verblijven zich hebben kunnen aanmelden, komen vervolgens de mensen die in een gastgezin in Vlaardingen wonen in aanmerking voor een tijdelijke woning. Ook zoekt de gemeente actief Oekraïners met een beroep waar behoefte aan is in de wijk zoals docenten, verpleegkundigen, een huisarts, medewerkers in de kinderopvang ene meer. Op die manier wil de gemeente de wijk zoveel mogelijk zelfstandig maken en het beroep op de al schaarse zorg en andere voorzieningen zoveel mogelijk beperken.
De boerderij aan de Broekpolderweg en Casa Nova zijn ‘winterproof’ gemaakt zodat als het koud(er) wordt komende winter, andere Oekraïense ontheemden kunnen doorstromen naar deze gemeentelijke (nood)opvanglocaties als de huidige bewoners verhuizen naar de tijdelijke woningen.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Kort nieuws uit Vlaardingen Algemeen 7 dec, 10:10
Afbeelding
Soap over gevaarlijke op- en afritten in Park Hooglede Algemeen 7 dec, 07:31
Afbeelding
Koop jij ook een lichtje voor de kinderen in het Sophia? Partnerbijdrage 6 dec, 16:37
Afbeelding
Column van Peter Spek deze week: Vuurwerkangst Algemeen 6 dec, 16:00
Afbeelding
IJsclub geeft les op Winterterras Algemeen 6 dec, 07:23
Afbeelding
Twist swingend naar ruime winst Sport 5 dec, 14:23
Afbeelding
100 Jaar Lubrecht Transport Sport 5 dec, 14:16
Afbeelding
Sport in het kort Sport 5 dec, 12:34
Afbeelding
‘Ploeg om rekening mee te houden’ Sport 5 dec, 10:32
Afbeelding
5 december NL-Alert testbericht Algemeen 5 dec, 08:01
Afbeelding
Foto van de week: aan welke kant? Algemeen 3 dec, 12:28
Afbeelding
Kerstmarkt bewonersgroep West op zijn Best Algemeen 2 dec, 12:34
Afbeelding
A20 blijft open, alleen afsluitingen van op- en afritten richting Rotterdam Algemeen 2 dec, 11:21
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief