Intocht Sinterklaas in Vlaardingen 2022

Algemeen
Op zaterdagmorgen 12 novenber vaart Sinterklaas met zijn stoomboot Spanje weer de Oude Haven binnen om een bezoek te brengen aan Vlaardingen.
Op zaterdagmorgen 12 novenber vaart Sinterklaas met zijn stoomboot Spanje weer de Oude Haven binnen om een bezoek te brengen aan Vlaardingen. (Foto: Peter Spek)

Zaterdag 12 november 2022 zet Sinterklaas voet aan wal in Vlaardingen. Na een aantal coronajaren met een aangepast programma, pakt de organisatie van de sinterklaasintocht dit jaar fors uit. Sinterklaas moet zien, dat hij met zijn pietermannen meer dan welkom is in de haringstad. Daarom zal er uitbundig gevlagd worden en kunnen de kinderen een mooie sinterklaastekening voor het raam hangen.

Door Peter Spek

“Bij de verjaardag van de Sint hoort inderdaad een uitbundige feestversiering en daar kan de hele stad aan meedoen. Hang bijvoorbeeld een mooie sinterklaastekening voor het raam of hang de dit jaar voor het eerste gemaakte speciale sinterklaasvlag uit. Wat zou het leuk zijn als vanaf 12 november de stad vol hangt met sinterklaasvlaggen en tekeningen,” zegt Yvonne van Rutten van de organisatie enthousiast. 

Groots evenement

De sinterklaasintocht is in Vlaardingen in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de grootste evenementen. “Gedurende het hele jaar is een team van dertig organisatoren bezig met de voorbereiding. Op de dag zelf komen daar nog eens 350 vrijwilligers bij,” zegt Yvonne van Rutten niet zonder trots. 

“Die groep wordt aangevoerd door meer dan 150 leden van de Christelijke Jongeren Vereniging(CJV)en versterkt door leden van de jeugdbrandweer, het zeekadettenkorps, scouting Wesselgroep, de Watergeuzen, muziekkorpsen de Zeurpieten, Roetpoepers en Haringkoppen, circusschool Hannes & Co, de hockeyclub Pollux en voetbalvereniging VFC en de Vlaardingse Reddingsbrigade. Dit allemaal om er een grandioos feest van te maken voor alle kinderen in Vlaardingen.” 

Veel evenementen 

En dat gaat het dit jaar ook worden. Sinds 1973 organiseert CJV Vlaardingen de sinterklaasintocht. Van ‘s morgens vroeg tot het einde van de middag kan de jeugd op diverse plaatsen in de stad genieten van heel veel activiteiten. Traditiegetrouw komt de goedheiligman aan op de Westhavenkade, naast de Visbank. Yvonne van Rutten wil al vast een tipje van de sluier oplichten van het programma. ”Even na negen uur vaart onze goedheiligman samen met zijn vrolijke pieten de Oude Haven binnen. Zou de bakkerspiet ook weer meegekomen zijn uit Spanje? En die vrolijke pietenband? Na aankomst gaat de Sint met de pieten in feestelijke optocht van de Westhavenkade naar het Stadhuis op de Markt, waar zij ontvangen worden door burgemeester Bert Wijbenga. De burgemeester boft maar, met zulk hoog bezoek. Maar de Sint denkt gelukkig aan alle kinderen in Vlaardingen, dus vertrekt hij daarna al snel om ook andere delen van de stad te bezoeken. Hij en zijn pieten hebben een vol dagprogramma, met onder andere het SuperSintFestijn. De kinderen kunnen gratis deelnemen aan de activiteiten in de Fransenstraat en op het Veerplein.” De speciale sinterklaasvlaggen zijn te koop op: www.kysosocks.nl/shop/sinterklaas-vlag. Meer informatie op sintinvlaardingen.nl/vlaardingse-sinterklaasvlag.