Column: Energie

Algemeen
Bart van der Linden.
Bart van der Linden. (Foto: )

Energie. Het is misschien wel het meest gebruikte woord van de afgelopen tijd. Komt misschien doordat dit geen ver-van-mijn-bed-show is, maar omdat je er dagelijks gebruik van maakt. Als je bijvoorbeeld de begrippen ‘klimaat’ en ‘stikstof’ noemt, dan zijn dat toch vooral containerbegrippen die niet altijd direct invloed hebben op ons leven, al is dat voor een boer natuurlijk weer anders. Maar energie raakt ons allemaal. Burgers trekken van alles uit de kast om straks die torenhoge rekening voor te zijn. De warme truien en dekens worden van zolder gehaald, de verwarming wordt een tandje omlaag geschroefd en elektrische kacheltjes zijn niet aan te slepen.
Ben benieuwd of onze stad ook weer massaal verlicht wordt in de donkere wintermaanden. Of zullen de lichtexplosies beperkter zijn dit jaar? Men weet immers: de hele boel verlichten kan straks een dure grap worden. Aan de andere kant, het is maar één keer per jaar kerst, dus even uitpakken mag dan best. Zou toch zonde zijn als Jezus dit jaar wordt geboren in het donker.
Nog los van de wijzen uit het oosten die de weg dan ook niet kunnen vinden. Scheelt toch weer een paar cadeautjes. Een energiecrisis, het is behelpen, maar het kan ook creativiteit losmaken. Wie zei er ook alweer ooit: elk nadeel heb z’n voordeel? Juist, denk dat Johan met een heel wijze oplossing was gekomen om energie te besparen. In dit geval wil ik het aankomende Winterterras er uitlichten. Na drie jaar barst het schaatsfestijn in december weer los. Een maand lang koek en zopie, rondjes schaatsen en na afloop met z’n allen aan de glühwein.
Vorige week stond een aankondiging in de krant en daarin was een stukje opgenomen over duurzaamheid. De organisatie zag in hun financiële plaatje de energierekening al hoog oplopen en sprong er op in: ze kwamen met een duurzaamheidsplan. Naast dat de ijsvloer wordt geïsoleerd, maken ze gebruik van de meest energiezuinigste ‘ijsmakers’. Dat heet dus met een mooi woord ‘inspringen’ op de actualiteit. Niet wachten tot je zakken worden leeggeroofd door die energieslurpers, maar vooraf al de energie er in stoppen om de ijsbaan weer van een topkwaliteit te laten zijn. Laten we hopen dat het zich uitbetaalt en de Vlaardingse burger optimaal kan genieten van het ijsfestijn.
En om nog maar even door te gaan: er is niet alleen energie gestoken in het laag houden van de energiekosten, maar ook is er weer een vol programma in elkaar gedraaid. De ijsliefhebber komt zeker aan zijn trekken, nadat er in 2019 voor het laatst werd geschaatst in het Oranjepark. En als klap op de vuurpijl wordt ook de nieuwjaarsreceptie er op zaterdag 7 januari gehouden. Dat bespaart het Stadhuis weer energie, moet je maar denken.

Bart van der Linden