Pilots voor een veilige Holysingel

Algemeen
De Zara Boom aan de Holysingel wordt nog steeds door familie en vrienden bezocht als eerbetoon aan de door een noodlottig omgekomen Zara Philip.
De Zara Boom aan de Holysingel wordt nog steeds door familie en vrienden bezocht als eerbetoon aan de door een noodlottig omgekomen Zara Philip. (Foto: Peter Spek)

Naar aanleiding van een fatale botsing op de Holysingel, waarbij de Vlaardingse Zara Philip om het leven kwam, heeft onderzoeksbureau Royal HaskoningDHV, op verzoek van wethouder Bart Bikkers, een aantal aanbevelingen gedaan om de Holysingel veiliger te maken.

Door Peter Spek

Nog steeds staan familie en vrienden van Zara Philip stil bij de Zara Boom op de Holysingel. Een monument om de herinnering aan de jeugdige levendig te houden. Op 17 juni botste zij met een scooter, bestuurd door een vriendin, op een motorrijder. 

Protesten

Al veel eerder drongen bewoners van de Holysingel bij de gemeente aan op maatregelen, om de hoge snelheden op deze racebaan een halt toe te roepen. Protestacties na het fatale ongeluk schudde uiteindelijk de politiek wakker. “Na de zomer kom ik met een plan voor een veilige Holysingel”, liet verkeerswethouder Bart Bikkers de verontruste Vlaardingers weten. Vorige week deed het gerenommeerde onderzoeksbureau Royal HaskoningDHV een aantal aanbevelingen en kwam tot de conclusie, dat de Holysingel inderdaad op diverse plaatsen een onveilige situatie laat zien. Royal HaskoningDHV heeft niet alleen de onveilige plaats van het ongeluk onderzocht maar heeft de verkeerssituatie over de gehele Holysingel in kaart gebracht. En heeft men om snel te kunnen handelen om niet opnieuw geconfronteerd te worden met een ernstig ongeval, twee aanbevelingen gedaan. 

Pilots

De op korte termijn uit te voeren pilots zijn dat de het noordelijke gedeelte van de Holysingel tussen de Graaf Walramlaan en de rotonde bij de Churchilsingel, in beide richtingen teruggaat naar één rijbaan. Ook is het de bedoeling een tijdelijke mobiele flitscamera langs de weg aan te brengen. Daarvoor is een aanvraag gedaan bij het Openbaar Miniserie. De bewoners van Holysingel hadden al eerder als een vorm van een burgerinitiatief,  zelf een flitscamera willen plaatsen. Op langere termijn wordt gedacht om de tram niet meer de oversteek te laten maken over de Holysingel en ook de verkeerssituaties rond het benzinestation en de inrit bij de Laan van Hooglede aan te passen. Royal HaskoningDHV vindt die situatie met drie kruispunten op zeer korte afstand erg onveilig zowel voor automobilisten als voor fietsers en voetgangers.

Mobiele flitscamera een aanpassing verkeerssituaties op en rondom Holysingel om deze veiliger te maken. Royal HaskoningDHV vindt de situatie met drie kruispunten op zeer korte afstand erg onveilig.