Vijfentwintig klus appartementen moeten het vervallen Sprijpand in het Museumkwartier nieuw elan geven

Algemeen
Gijs Vermeulen(links) van BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling hangt in het Haringbeeld van Jos Lukassen aan de Westhavenkade een haringschub op als een teken van verbinding met het visserijverleden en het woningbouwproject in het Museumkwartier.
Gijs Vermeulen(links) van BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling hangt in het Haringbeeld van Jos Lukassen aan de Westhavenkade een haringschub op als een teken van verbinding met het visserijverleden en het woningbouwproject in het Museumkwartier. (Foto: Peter Spek)

Eindelijk zijn er concrete plannen om het in ernstig verval geraakte Sprijpand aan de Westhavenkade nieuw elan te geven. Al meer dan vijfentwintig jaar staat het pand, waar voorheen door de bekende Vlaardingse familie Sprij meubels werden gemaakt, leeg. Het aangezicht van het pand, op een gezichtsbepalende locatie, ging zienderogen achteruit en vormde geen reclame voor de stad.

Door Peter Spek

Maar er gloren betere tijden. Samen met de gemeente Vlaardingen gaat Gijs Vermeulen, van BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, proberen het Museumkwartier, met onder andere de haringpakhuizen van Kwakkelstein, inclusief het Sprijpand, nieuw leven in te blazen. Het visserijverleden van de haringstad zal nadrukkelijk in het nieuwe plan zichtbaar worden gemaakt. Gijs Vermeulen legt de lat hoog en zijn ambities zijn groot voor het gebied aan de Westhavenkade. “Toen ik kennismaakte met Vlaardingen, viel mij vooral de bijzondere historie op van de stad en dan vooral het visserijverleden.”

Potentie

“De stad heeft een grote potentie om het verleden in de woningbouw die gepland staat in dit gebied tot uitdrukking te laten komen. Daar wil ik mij sterk voor maken”, aldus Gijs Vermeulen. De gemeente heeft een goede keuze gemaakt, om na diverse mislukte pogingen met andere projectontwikkelaars, met BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling in zee te gaan. “En wij ontwikkelen betaalbare woningen voor huishoudens met middeninkomen en voor starters, maar ook voor gezinnen en zelfstandig wonende ouderen”, zegt Gijs Vermeulen. In het Museumkwartier staan in totaal 133 koopwoningen gepland, waarvan vijftig kluswoningen in de bestaande panden waaronder het Sprijpand en in enkele panden aan de Westhavenkade en de Vetteoordsekade. “De insteek is om er betaalbare appartementen en eengezinswoningen te realiseren, maar om de diversiteit te waarborgen ook met enkele luxe woningen, maar alles met een knipoog naar het visserijverleden van Vlaardingen.”

Visserijverleden

“De laatste details van de woningen worden nu uitgewerkt voor dit gebied”, laat Gijs Vermeulen weten. En het moet daar prettig wonen worden. “Het gebied wordt autoluw en bewoners die daar behoefte aan hebben, kunnen elkaar daar op een prettige manier ontmoeten en alles in de sfeer van het visserijverleden van Vlaardingen.” Gijs Vermeulen kende die geschiedenis niet, maar kwam in contact met Jos Lukassen van de stichting Haringkoppen Verbinden. “Ook dat was voor mij eye opener. Ik werd op een prettige manier over dat verleden door Jos Lukassen bijgepraat, maar ook over de betrokkenheid van veel Vlaardingers aan de historie van de stad.”

Jos Lukassen wist al veel stadgenoten zover te krijgen om hun betrokkenheid te uiten in het plaatsen van een haringschub in het haringbeeld op de Westhavenkade. Een schub die een persoonlijke emotievolle gebeurtenis kan weergeven en vastgelegd kan worden voor de toekomst. “Een prachtig initiatief om de bewoners op deze manier te verbinden”, zegt Gijs Vermeulen, die graag namens BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling een haringschub in het beeld bevestigde. “Ik zie dit als een verbinding van onze bemoeienis met dit project in Vlaardingen en mogelijk kunnen wij de kunstzinnige ideeën van Jos Lukassen met Haringkoppen Verbinden in het nieuwbouwproject ook vormgeven.” In februari van het volgend jaar staat de goedkeuring van het bestemmingsplan door de gemeenteraad op het programma, maar veel voorwerk is er al gepleegd en ik hoop over vier jaar een prachtig woningbouwproject te kunnen afleveren.”