Eerste paal in grond voor tijdelijke woningen Oekraïense ontheemden

Algemeen
Wethouder Ivana Somers-Gardenier heeft symbolisch de eerste paal geslagen voor de start van de bouw van een tijdelijke wijk voor Oekraïense ontheemden.
Wethouder Ivana Somers-Gardenier heeft symbolisch de eerste paal geslagen voor de start van de bouw van een tijdelijke wijk voor Oekraïense ontheemden. (Foto: Robert Vos (Roel Dijkstra Fotografie)

Wethouder Ivana Somers-Gardenier heeft dinsdag symbolisch de eerste paal geslagen voor de start van de bouw van de tijdelijke wijk voor Oekraïense ontheemden.

In december worden de eerste flexwoningen geplaatst. Nadat de woningen zijn afgewerkt en ingericht, kunnen de eerste Oekraïners begin 2023 naar hun tijdelijke onderkomen verhuizen. Tot en met eind juni 2023 groeit de wijk vervolgens stap voor stap tot bijna 400 woningen. Zo kunnen 1.000 Oekraïense ontheemden tot uiterlijk medio 2026 worden opvangen.

De bodem op de locatie naast bedrijventerrein Vergulde Hand West is op een aantal plekken te drassig om er zonder fundering tijdelijk woningen op te plaatsen. Daarom vinden er deze week heiwerkzaamheden plaats. Omwonenden (inwoners aan de zuidzijde van de Westwijk en ondernemers) zijn hier met een bewonersbrief over geïnformeerd.

Eerder gaf de gemeente aan te verwachten dat de eerste mensen rond de feestdagen de sleutel van hun tijdelijke woning overhandigd zouden krijgen. De leverancier van de woningen heeft echter te maken met personeelstekorten, waardoor dit niet lukt. Wel is er in overleg met het Rijk een oplossing gevonden voor de rest van de woningen. Deze worden volgens de eerdere planning geleverd.

Wethouder Ivana Somers-Gardenier (Opvang ontheemde Oekraïners): “Met hulp van Vlaardingse ondernemers gaan we alles op alles zetten om de woningen zo snel mogelijk af te werken en bewoonbaar te maken als ze geplaatst zijn. We zijn hierover al in gesprek met ondernemers die aangegeven hebben hierin mee te willen denken. Daar ben ik blij mee. Samen zetten we de schouders eronder.”

Er komen flexwoningen van goede kwaliteit. Na het beëindigen van de opvang van Oekraïense ontheemden kan een deel van de woningen dan op andere plekken in onze stad gebruikt worden voor Vlaardingse woningzoekenden.

Naast woningen, komt er in het hart van de wijk een basisschool met een gymzaal. Ook komen er twee gemeenschappelijke gebouwen en speelplekken voor de kinderen.

Instroom

Inmiddels hebben alle Oekraïners die nu in de gemeentelijke (nood)opvanglocaties in Vlaardingen wonen zich aangemeld voor een tijdelijke woning. Ook Oekraïense ontheemden die bij een Vlaardings gastgezin wonen, kunnen dat nu doen met een aanmeldformulier. Er wordt voorrang gegeven aan Oekraïners met een beroep waar behoefte aan is zoals verpleegkundigen en medewerkers in de kinderopvang. Ook zijn er met de gemeente Schiedam afspraken gemaakt. Deze gemeente vangt nu een aantal Oekraïense ontheemden op waar in Vlaardingen op dit moment nog geen plek voor is in de opvanglocaties. De overige woningen zijn beschikbaar voor Oekraïners in de regio en worden in afstemming met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond verdeeld.

Burgemeester Bert Wijbenga-Van Nieuwenhuizen: “De oorlog in Oekraïne is helaas nog volop gaande, met in de laatste dagen mogelijk hoopvolle ontwikkelingen voor de Oekraïense bevolking. Met het bouwen van een wijk waar mensen op een humane manier tijdelijk kunnen wonen, leveren we als stad een bijdrage aan deze oorlogscrisis. Daar ben ik trots op. Dat doen we bovenop alle inspanningen die we al doen voor Vlaardingse woningzoekenden, zoals de flexwoningen op District U. Want ook voor onze eigen inwoners is de woningnood hoog.”